Sobotka dnes svým vyjádřením zjevně mířil na Zimolu a Tejce, kterého v pondělí podpořil Městský výkonný výbor ČSSD v Brně do funkce prvního místopředsedy. Tejc řekl, že se Sobotkovi evidentně nemůže zavděčit. "Pokud bych včera (v pondělí) oznámil kandidaturu na předsedu ČSSD, jistě bych si od něj dnes vyslechl oprávněnou kritiku, že oslabuji premiéra a ohrožuji výsledek podzimních voleb," napsal ČTK v textové zprávě.

Podle Zimoly platí jeho prohlášení, že na březnovém sjezdu sociální demokracie nemá v úmyslu kandidovat na funkci ve vedení strany. "Nehodlám se nechat vtáhnout do začínající války růží. Jde-li i Bohuslavu Sobotkovi o ČSSD, měl by si podobné výzvy odpustit," uvedl Zimola.

Tejc dal rozhodnutím kandidovat na statutárního místopředsedu podle svého názoru přednost odpovědnosti za ČSSD před svými ambicemi a čekal spíš pochvalu než kritiku. "Pokud něco kritizuji, nabízím řešení a jsem připraven převzít odpovědnost jako první místopředseda. Včera (v pondělí) jsem se rozhodl a rozhodnutí oznámil, patří k mým dobrým vlastnostem, že svá rozhodnutí účelově neměním z týdne na týden a ze dne na den," uvedl Tejc.

V pondělí Tejc ČTK řekl, že ho řada sociálních demokratů oslovila, aby na předsedu kandidoval. "Já si toho vážím, ale nemohl jsem tuto výzvu přijmout. Pokud bych uspěl jako předseda, znamenalo by to velmi pravděpodobně pád vlády šest měsíců před volbami. Nedovedu si představit, že by předseda, který je premiérem, neobhájil svou funkci," řekl. Zimola minulý týden právě oddělení funkce premiéra a předsedy ČSSD navrhoval, Sobotka to označil za nesmysl.