Po kompromitujícím videu z roku 2005, v němž si newyorský magnát jako celebrita osobuje právo osahávat a líbat cizí ženy, se ve čtvrtek objevila svědectví čtyř Američanek, které republikánského kandidáta viní z nemravností.

Proti Trumpovi, který obvinění rozhořčeně odmítá, se dnes postavily další dvě ženy, včetně účastnice reality show americké televize NBC Učedník (The Apprentice), kterou kdysi moderoval tento newyorský miliardář. Summer Zervosová se svěřila novinářům s nechutným zážitkem rok po soutěži, kdy jí Trump nabízel práci údajně za sex. List The Washington Post dnes zveřejnil rozhovor s další ženou, která Trumpa obvinila z toho, že jí sahal do rozkroku v přeplněném newyorském nočním podniku.

Trump ve čtvrtek na shromáždění na Floridě obvinil z nepřátelské kampaně svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou a "spolupachatelská" média. Svým stoupencům slíbil, že bude své kritiky žalovat a že předloží důkazy o "strašlivých lhářkách", které ho obviňují z nepravostí.

Skandálu využívá Clintonová s podporou současné americké první dámy Michelle Obamové. S případy násilí a zneuctění se setkáváme stále častěji, řekla Obamová na shromáždění v New Hampshire. "Nemůžeme dopustit, aby naše děti byly tomuto vystaveny byť jedinou minutu, nemluvě o čtyřech letech," konstatovala Obamová s odkazem na čtyřletý prezidentský mandát.

Aféra oslabila i Trumpovy pozice mezi čelnými republikány, když několik z nich v čele s šéfem Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem rezignovali na Trumpovu podporu. Podle analytiků, na něž se odvolává agentura AP, se ale skandály nijak nedotkly tvrdého jádra Trumpových stoupenců. Senátor z Jižní Dakoty John Thune a několik dalších republikánských politiků, kteří původně Trumpovi podporu vypověděli, se naopak do jeho tábora vrátili.