Praha si chce podle Dolínka nechat prověřit způsob, jakým žalobu podat. Návrh dalšího postupu má být hotov příští týden. "Je to první krok k tomu, aby si s námi naši dodavatelé přestali hrát na schovávanou, což nám připadá, že se nyní děje," řekl Dolínek.

Firma je dodavatelem technologické části tunelu Blanka, tedy i kabelů, které poničil před necelými dvěma roky přívalový déšť. Kabely bude muset dodavatel vyměnit. Minulý týden firma informovala, že to bude trvat nejméně osm měsíců. Zároveň dnes zopakovala, že situaci nezpůsobila. Kdo za nastalou situaci může, není jasné. Město se zatím s dodavateli neshodlo na tom, kdo je za problém zodpovědný.

Firma zatím postup města nechtěla jakkoliv komentovat. "Do doby, než obdržíme ze strany města nějaké vyjádření, tak se k tomu nechceme vyjadřovat," řekl ČTK mluvčí ČKD Karel Samec.

Do tunelu Blanka natekla voda v roce 2013 vjezdy na Letenské pláni a na Malovance. Následně se dostala do chodníků a poškodila kabely, které jsou v nich vedeny. V té době totiž ještě nebyly dokončeny a plně funkční vodotěsné poklopy na chodnících.

Stavební firma Metrostav Praze nabídla, že by v tunelu pro město dokončila i technologickou část, jejímž dodavatelem je právě ČKD. Dolínek dnes uvedl, že se poradí s právníky, zda se touto nabídkou může město vůbec zabývat. "Dnes je předčasné ji hodnotit," řekl Dolínek. ČKD ji rovnou označila za "naivní".

Dolínek i primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) v uplynulých dnech několikrát zopakovali, že škody za poničené kabely magistrát platit nehodlá. Primátorka minulý týden v emotivním vystoupení pro média označila dodavatelské firmy za "debily" a mluvila o "zločinném spolčení".

Výstavbu více než šestikilometrového tunelu Blanka zahájila v roce 2007 někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Blanka měla být otevřena v roce 2011. Proti původním předpokladům se práce prodražily zhruba o šest miliard korun. Tunel Blanka je součástí městského okruhu, navazuje na Strahovský tunel.