"Pohřební pochod, jaký dosud nikdy nebyl," napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung k demonstraci, na které se i na památku nedávných obětí teroristů sešlo v centru Paříže 1,2 až 1,6 milionu lidí. Pro The Financial Times se jednalo o historický den. I britský deník The Sun, který často kritizuje francouzské sousedy, ocenil solidaritu a soudržnost vyjádřenou Francouzi. Podobně reagoval tisk například ve Španělsku, Itálii, Belgii, USA, Singapuru či Alžírsku.

V muslimském světě ale také zazněly rozpaky, například z toho, že se pařížské demonstrace účastnil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který podle kritiků utlačuje arabské obyvatelstvo. V Malajsii anglicky psaný deník New Straits Times v duchu oficiálního postoje země píše pod titulkem Nebezpečí svobody vyjadřování, že francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo nemůže beztrestně propagovat něco, co se jeví jako vzkaz nenávisti.

"Nejsem Charlie," zní podle agentury AFP ze strany mnoha muslimů v narážce na heslo Jsem Charlie, jímž lidé v Evropě a ve světě vyjadřují sympatie s redakcí Charlie Hebdo, která se stala ve středu obětí krvavého útoku islámských radikálů. Většina z těchto muslimů odsuzuje podobné násilí, ale nesouhlasí s karikaturami týdeníku, které v posledních letech podle nich urážely islám.

"Je divné, že když říkám Nejsem Charlie, tak se mi nadává, ale když Charlie (Hebdo) uráží našeho proroka Mohameda, tak se jedná o svobodu projevu," zaznívá podle AFP ze strany muslimů například na Twitteru.

"Nejde ani tak o právo kreslit, co chceme, ale o to, že kvůli vraždám se karikatury musejí oslavovat a šířit," vysvětlil svůj odpor k heslu Jsem Charlie muslimský spisovatel Teju Cole v americkém listu New Yorker.