Předseda Nobelova výboru Thorbjörn Jagland před předáním ceny prohlásil, že všechny děti mají právo na dětství a vzdělání místo nucené práce. Svědomí dnešního světa podle něj nelze vyjádřit lépe než letošními laureáty. Oba ocenění pak diplom a medaili převzali za ovací vestoje. Ty si oba ocenění vysloužili i po svých projevech, které pronesli po převzetí cen. Satjárthí hovořil o své vizi, kdy každé dítě smí být dítětem, je milováno, hraje si, chodí do školy a má sny.

Malala slíbila, že bude bojovat, dokud i poslední dítě nebude chodit do školy. "Budu pokračovat v tomto boji, dokud neuvidím všechny děti ve škole," prohlásila Júsufzaiová. Dívka však několikrát zahrála i na humornou notu. "Jsem si celkem jistá, že jsem i první nositelka Nobelovy ceny za mír, která se ještě stále hádá se svými mladšími bratry," zažertovala Malala o svém nízkém věku.

Ceremoniál narušil mladý muž s mexickou vlajkou a fotoaparátem zavěšeným na krku, když pronikl na pódium ve chvíli, kdy ocenění pózovali fotografům s diplomy a medailemi. Během několika sekund ho ale zadržela ochranka. Policie okolnosti incidentu vyšetřuje. Podle agentury AP si tentýž muž předtím v hotelu s dívkou potřásl rukou a řekl jí, jak moc ji obdivuje.

Júsufzaiová i Satjárthí cenu dostali za to, že riskují život v boji za práva dětí. Podle Jaglanda jsou Pákistánka a Ind, muslimka a hinduista, symboly toho, co svět potřebuje: větší jednotu a bratrství mezi národy.

Na společné tiskové konferenci s šedesátiletým Satjárthím v úterý Júsufzaiová vyjádřila zklamání nad tím, že se dnešní ceremonie nezúčastní premiéři Pákistánu a Indie, jejichž vzájemné vztahy jsou dlouhodobě napjaté.

"Teď je tato cena pro mě velmi důležitá a opravdu mi dala více naděje, více odvahy a já se cítím silnější než předtím, protože vidím, že mnoho lidí je se mnou," prohlásila před slavností Malala, která poutá ze všech oceněných v Norsku největší pozornost. Spolu s oceněným indickým kolegou se už dopoledne setkala s tisícovkami norských školáků.

Před Nobelovým centrem se podle agentury AFP sešlo na 7000 dětí ve věku od šesti do 14 let. "Vy to možná nevíte, ale je tolik dívek a chlapců, kteří nemohou chodit do školy," řekla jim Júsufzaiová. "Ani se jim nesní o iPadu, Playstationu nebo Xboxu. Jejich jediným snem je mít školu, knihu a tužku," dodala laureátka.

Malalu se pokusili kvůli jejímu boji za vzdělávání dívek v roce 2012 zabít radikálové z hnutí Taliban, když ji vážně postřelili do hlavy. Dívka se brzy stala světoznámou celebritou; přijata byla v Bílém domě i Buckinghamském paláci a promluvila v newyorském sídle OSN. Vydala i svou autobiografii a kromě Nobelovy ceny dostala také řadu dalších ocenění. Před dnešním převzetím Nobelovy ceny za mír řekla, že chce sloužit své zemi a případně se i stát premiérkou.

V 16:30 začíná ceremoniál ve Stockholmu, kde z rukou švédského krále Carla XVI. Gustafa převezmou Nobelovu cenu laureáti na poli fyziologie a lékařství, fyziky, chemie, literatury a ekonomie.

Ačkoli jména oceněných se svět každoročně dozvídá už v říjnu, slavnostní předávání cen se koná na výročí úmrtí Alfreda Nobela.