"Diskutovali jsme o posílení investic. Vzájemný obchod v minulých letech rostl," uvedl český premiér po jednání se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Za perspektivní oblasti spolupráce považuje vědu, výzkum a inovace, dopravu, strojírenství, kybernetickou bezpečnost, zemědělství nebo zdravotnictví. Právě v řadě těchto resortů dnes Česko a Izrael podepsaly dohody.

V oblasti výzkumu a vývoje přijaly deklaraci, v níž se zavazují rozvíjet společné výzkumné programy, sdílet zkušenosti s aplikací výsledků výzkumu ve výrobě a rozšiřovat možnosti akademické výměny. Obě strany také chtějí každoročně pořádat fórum, na kterém budou tuto spolupráci hodnotit.

Ve společném prohlášení o obranné a vojenské spolupráci se Češi a Izraelci vyslovili pro další rozvoj této kooperace, pravidelné konzultace a hledání nových oblastí, kde by obrannou spolupráci mohli rozšiřovat. "Měli bychom zájem, aby naše speciální síly mohly cvičit s tím nejlepším, co v téhle oblasti izraelská armáda má. Pro nás je také hrozně důležité moct cvičit naše piloty na helikoptérách v pouštních podmínkách," řekl k podepsaným dokumentům ministr obrany Martin Stropnický. Izraelské straně ČR opakovaně nabízí výcvik chemiků ve Vyškově.

ČR od Izraele nakupuje rovněž munici pro obrněné transportéry Pandur. Jejich výrobce své závody podle Stropnického rozšířil už i do Polska. "Já bych rád, kdyby se v dohledné době přijeli podívat k nám, jaké jsou naše kapacity. A pokud mají někde problémy s výrobní kapacitou, bylo by báječné, kdyby ji přesunuli k nám," dodal Stropnický.

Speciální deklarace se týká kybernetické bezpečnosti, v této oblasti Česko podle Stropnického "dohání vlak". Na jejím základě chtějí obě strany sdílet informace a zkušenosti s cílem posílit ochranu proti možným kybernetickým hrozbám a plánují výměnu informací o výzkumu a vývoji v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová podepsala za svůj úřad s izraelskými partnery dvojici deklarací týkající se seniorů a sociálních služeb. České a izraelské ministerstvo zdravotnictví se zase dohodly na spolupráci do roku 2019, v jejímž rámci budou realizovat společné projekty v oblasti zdraví a medicíny a sdílet zkušenosti se zdravotnickými informačními technologiemi a využíváním léčebného konopí.

České ministerstvo kultury plánuje s izraelským protějškem filmovou koprodukci a dohodlo se na rozvoji spolupráce jeruzalémského památníku obětí holokaustu Jad vašem s památníky v Terezíně a Lidicích na výzkumu, vzdělávání a uchovávání historické paměti o holokaustu a druhé světové válce. Ministerstva zahraničí se domluvila na každoročních konzultacích.

Kromě Sobotky a Marksové se druhého společného zasedání české a izraelské vlády za českou stranu zúčastnili vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, šéf zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr kultury Daniel Herman.