Strážníci dobré skutky veřejnosti zaznamenávali od loňského 6. července na počest 110. výročí narození spisovatele Jaroslava Foglara. Pojmenování sekce na webu Modrý život odkazovalo k aktivitám, jejichž plněním se lidé přibližují ideálu slušného a poctivého člověka. Ve zvláštní tabulce skauti každý den modře vybarvují políčka u činností, které se jim od rána podařilo splnit. Pravidelné úkoly se do značné míry vztahují ke správnému chování, patří sem čestné jednání, slušná mluva, radostné prožitky i dobré skutky. Zmínky o Modrém životu publikoval Foglar už ve své knize Přístav volá z roku 1934.

"S projektem Modrý život jsme nadmíru spokojení. Velmi nás potěšily jeho výsledky. Byli jsme optimisté a čekali jsme, že dobrých skutků bude mnoho, výsledky ale předčily naše očekávání," uvedl Ghanem. Od 6. července 2017 až do dneška podle něj neuplynul jediný den, kdy by se strážníci s dobrým činem v Brně nesetkali. "Naopak jsme někdy museli pečlivě vybírat mezi čtyřmi až pěti skutky, který z nich zařadíme do našeho modrého kalendáře," uvedl mluvčí. Celkem strážníci zveřejnili 366 takových případů.

Nejčastěji šlo o nálezy, žena například přinesla na služebnu bezmála čtvrt milionu korun, čtrnáctiletý chlapec 25.000 Kč. Lidé ošetřovali poraněné chodce, poskytovali první pomoc epileptikům, dělali srdeční masáže. Upozorňovali i na prodejny, které personál nechal nedopatřením otevřené po provozní době, odchytávali zatoulaná zvířata a strhli z hradeb k sobě do bezpečí sebevraha. Mnoho všímavých svědků například pomáhalo zmateným důchodcům, kteří zabloudili v ulicích. "Bez nadsázky by se dalo říci, že každý den potkáváme venku stovky skromných hrdinů," uvedl mluvčí.

Projekt podle strážníků v této podobě končí. Zaznamenané dobré skutky ale zůstanou na webu strážníků. Strážníci také budou nadále dobré skutky veřejnosti zveřejňovat, a to mezi ostatními případy městské policie.