"Tříletý cyklus postupně představil nejkrásnější tolarové mince z českých, moravských a slezských mincoven. Česká mincovna na něm spolupracovala s uznávaným odborníkem profesorem Petrem Vorlem," řekl Jokl. Mincovna tak v minulých letech vydala repliky například tolaru opavského, kroměřížského, jáchymovského, krnovského nebo nedávno Valdštejnova.

"Předlohou této repliky byl vzácný tolar z roku 1575, který pochází ze sbírek Národního muzea. Akademický sochař Jan Lukáš vytvořil modely pro výrobu razidel na základě otisku této historické sbírkové mince. Výsledkem je mimořádně věrná replika, která si v ničem nezadá s originálem," vysvětlil Jokl. Mincovna razí 1000 kusů této mince, každou z troyské unce ryzího stříbra (31,1 gramu). Investoři je mohou koupit za 1450 korun.

Počátky ražby mincí v Českých Budějovicích sahají až do 13. století, největšího rozmachu se však dočkala po roce 1568, kdy v Praze udeřila morová epidemie a tamní mincovna nezvládala provoz. Vládní mincovna byla v Českých Budějovicích zřízena roku 1569 v areálu tehdejšího dominikánského kláštera. Císař Maxmilián II. se tehdy snažil o sjednocení měny v celé monarchii a základem měl být stříbrný zlatník. Jeho plány ale selhaly.

Po měnové reformě roku 1573 se v Českých Budějovicích razily grošové české nominály (tzv. bílé groše) a tolary a jejich díly. Roku 1585 byla za Rudolfa II. zdejší hornická osada povýšena na královské horní město Rudolfov. "Koncem roku 1611 byla mincovna zrušena kvůli dlouhodobým problémům se zvyšováním důlních a hutních nákladů a nedostatku drahého kovu pro ražbu mincí," uvedla mluvčí mincovny Jana Kratochvílová.