Festival zahájí koncert Ivy Bittové a Hany Kotkové v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Umělkyně představí dílo nejznámějšího žijícího maďarského skladatele Györgye Kurtága Kafkovy fragmenty. Jarní uvedení tohoto díla pozitivně přijala kritika, zejména Kurtágovu představivost a interpretační umění Bittové a Kotkové.

Hlavním tématem letošního ročníku je na české straně německá literatura českých zemí. Jde tedy především o dílo Franze Kafky. Jeho texty je inspirována řada připravovaných akcí, které nabízejí hledání souvislostí v životě spisovatele, ale i zamyšlení nad aktuálností jeho díla.

Franz Kafka a jeho dílo se promítnou do představení česko-německého inkluzivního divadla Kafkasia či do interaktivní virtuální výstavy ProměnaVR - VRwandlung, která byla představena na jaře v pražském Goethově institutu. Návštěvníci tohoto projektu se na několik minut budou moci vcítit do Řehoře Samsy, hlavního hrdiny Kafkovy povídky, a prohlédnout si jeho pokoj. Festival publiku nabídneme projekci filmu rakouského režiséra Michaela Hanekeho Das Schloss (Zámek) z roku 1997, večer s německy psanou literaturou z českých zemí na přednášce německé bohemistky Anny Knechtlové nebo Ústecké literární noci s herci Činoherního studia. Festival na české straně zakončí nový projekt hudební skupiny Kafka Band inspirovaný nedokončeným Kafkovým románem Amerika.

Konání festivalu na české straně je umožněno díky podpoře Goethe institutu, ministerstev kultury a zahraničních věcí, Ústí nad Labem, Česko-německého fondu budoucnosti a Evropské unie.

Kromě Dnů české a německé kultury připravuje Collegium Bohemicum expozici o dějinách německojazyčného obyvatelstva českých zemí. Ministerstvo kultury na tento projekt vyčlenilo 50,5 milionu korun. Expozice zabere celé levé křídlo muzea, tedy přes 1500 metrů čtverečních a bude jednou z největších v Česku. Zahrnovat bude období dějin od středověku po 20. století. S jejím otevřením se počítá v roce 2019, přesný termín zatím není znám.