Martinová krátký hraný film natočí na šestnáctimilimetrový formát s cílem představit jej v galerii Curve v kulturním centru Barbican v Londýně. Vernisáž s premiérou bude v lednu 2019.

Rodina Stiassných patřila mezi brněnskou průmyslnickou smetánku. Vilu pro ni navrhl architekt Ernst Wiesner, v Hroznové ulici v Pisárkách stojí od roku 1929. Dnes je ve správě Národního památkového ústavu. Susi Stiassni po emigraci žila v zahraničí, do vily i Brna se ale vracela ve svých snech, které si pečlivě každé ráno zapisovala.

"Po své smrti v roce 2003 zanechala plnou polici s několika tucty svazků, v nichž byly zaznamenány tisíce snů z druhé poloviny jejího života. Naštěstí mi dala svolení, abych si je přečetla. Okamžitě mě oslovilo, jak živé její zápisky byly - ožívaly na stránkách jako literatura," uvedla Martinová.

V roce 2010 natočila o denících filmovou esej, v níž srovnávala babiččino úsilí při záznamu snů s vlastní uměleckou snahou realizovat fantazie ve filmu. K deníkům se však vždy chtěla vrátit a interpretovat je.

Součástí plánované expozice v centru Barbican bude nový film nazvaný Tonight the World/Svět dnešní noci, dále videohra a také vybrané stránky z deníků.

"Máme tu čest být u projektu, který se takto hluboko dotýká dějin města, kde tvoříme a žijeme. Je to náš první projekt ve spolupráci s místní Filmovou kanceláří Brno a jsme nadšeni, že se podařilo ke spolupráci přizvat i významného kameramana Alexandra Šurkalu," uvedl producent Jan Hubáček z Gnomon Production.