Přehlídka Best Film Fest, která se koná již po čtrnácté, nabízí do 18. července za jednotnou cenu 69 korun divácky oblíbené zahraniční i domácí tituly, oscarové hity, díla uznávaných režisérů, nechybí dokumenty a animované filmy.

V programu, jehož dramaturgy byli sami diváci, se nachází například vítězná oscarová fantasy romance o krásce a netvorovi Tvář vody, životopisné drama Nejtemnější hodina nebo úspěšné krimi Tři billboardy kousek za Ebbingem. Festival uvede díla uznávaných režisérů, například retro snímek Woodyha Allena Kolo zázraků. Diváci se také můžou těšit na černou komedii Ztratili jsme Stalina či romantický snímek s Diane Keatonovou Dámský klub. Na přehlídce je zastoupena také animovaná sekce: ze zahraničních snímků oscarový rodinný dojemný příběh Coco, pro dospělé diváky životopisný snímek S láskou Vincent oceněný jako nejlepší evropský animovaný film či loutkový Psí ostrov od Wese Andersona.

Tuzemskou kinematografii zastoupí tragikomedie Tátova volha režiséra Jiřího Vejdělka, road movie Tlumočník Martina Šulíka, romantické drama Hastrman Ondřeje Havelky či poslední počin legendárního tvůrce Jana Švankmajera Hmyz. Na programu jsou rovněž dokumenty, mezi nimiž diváci naleznou portrét politika od Terezy Nvotové Mečiar či snímek o naší krajině Planeta Česko dokumentaristy Mariána Poláka.

V Biu Oko divákům od 17. do 21. července promítnou přehlídku Leoneho spaghetti westernů i jeho režijní epilog v podobě čtyřhodinového gangsterského opusu Tenkrát v Americe. "S Leoneho málomluvnými hrdiny, ať už šlo o Harmoniku v podání Charlese Bronsona v Tenkrát na Západě nebo Clinta Eastwooda v Dolarové trilogii, jsme vyrůstali zatímco jsme si jako děti hráli na kovboje. Kongeniálním spolupracím tohoto režiséra s jeho dvorním skladatelem Ennio Morriconem čas vůbec nic neubral. Právě naopak. Pořád se jedná o neuvěřitelně vyzrálé, s přehledem odvyprávěné a v žánru prakticky nepřekonatelné snímky s výborně napsanými postavami a jistou dávkou melancholie," uvedl ředitel Bia Oko David Beránek.

Přehlídka Leoneho filmů začne 17. července snímkem Pro hrst dolarů. Z Nového Mexika se pak 18. července ve snímku Pro pár dolarů navíc diváci přesunou do El Pasa. O den později bude následovat westernová klasika Tenkrát na Západě. Jeden z nejúspěšnějších Leoneho filmů Hodný, zlý a ošklivý bude na programu 20. července. Přehlídku 21. července zakončí gangsterka Tenkrát v Americe.

Kompletní program přehlídek se nachází na webových stránkách jednotlivých kin.