Cenu předal prezident festivalu Jiří Bartoška. "Určitě rádi všichni vidíme na pódiu prezidenta, kterého máme rádi," komentoval moderátor Ondřej Sokol mírné zpoždění ceremoniálu.

Firma innogy podporuje český film, koprodukovala dosud sedm desítek celovečerních hraných či dokumentárních snímků. Od roku 2006 udílí cenu za umělecký přínos některému z filmů, jež podpořila. Loni ji dostal Jiří Strach za režii pohádkového příběhu Anděl Páně 2. Dalšími držiteli jsou například Tatiana Vilhelmová za roli Olgy v komedii Teorie tygra, Kryštof Hádek jako Kobra v sociálním dramatu Kobry a užovky nebo David Ondříček za kriminální drama Ve stínu.

"Snažím se v každém svém filmu nabídnout porci situací humorných i vážnějších, protože tak vnímám život. S tím jsem poslal do kin i Tátovu volhu a jsem rád, že tu zábavnou a napínavou jízdu automobilovým veteránem, při které matka s dcerou odkrývají rodinná tajemství, odměnili diváci svou přízní," uvedl Vejdělek.

Film Tátova volha do kin vstoupil 8. března, podle Unie filmových distributorů byl za první čtvrtletí šestým nejnavštěvovanějším filmem v ČR s 235.583 diváky a tržbami přes 34 milionů korun.

S letos oceněným režisérem a s dalšími herci a tvůrci Tátovy volhy se dnes setkali fanoušci během autogramiády na Mlýnské kolonádě. Podepisovali se jim také představitelé dvou filmů, které budou mít premiéru v listopadu - filmu Čertí brko Marka Najbrta a snímku Ten, kdo tě miloval Jana Pachla. Kromě nich innogy letos přispěla na filmy Hastrman, režisérskou prvotinu Ondřeje Havelky, a Domestik debutanta Adama Sedláka právě soutěžící ve Varech. V různém stadiu rozpracování jsou filmy Zlatý podraz režiséra Radima Špačka, historické drama Toman Ondřeje Trojana nebo film Petra Zelenky Modelář.

Největším podporovatelem tuzemské filmové tvorby je Státní fond kinematografie, který na všemožnou podporu českého filmu ročně má k dispozici 300 milionů korun, z toho přes 200 milionů jde na vznik nových filmů. Některé projekty sdružují podporu od fondu a ze soukromých peněz - aktuálně je tomu třeba v případě historického dramatu z poúnorového Československa Kryštof, jemuž fond na podzim přidělil 13,5 milionu korun a má také podporu od innogy.