"Unikátními exponáty jsou soubory kompletních dobových nahrávek oper, ve kterých Destinnová účinkovala, konkrétně Carmen a Faust a Markétka. Diváky určitě zaujme soubor japonských gejš, dochovalo se pouze šest panenek, které byly nově restaurovány, nebo japonské kimono. Z akvizic se nám v poslední době podařilo získat halenku Emy Destinnové, kterou jsme restaurovali, a velký soubor fotografií a pohlednic," řekl kurátor.

Halenku koupilo muzeum z pozůstalosti Marie Spilkové, která ji dostala od přítelkyně Marie Nedbalové, manželky skladatele Oskara Nedbala. Destinnová ji u manželů zapomněla při jedné z návštěv. Muzeum získalo i psací stůl sopranistky, dárce ho dostal od krejčové Marie Bicanové, jež pro zpěvačku šila a přátelila se s ní. Halenku i desky vystavilo muzeum poprvé.

Sopranistka, která se narodila 26. února 1878, měla ráda Dálný Východ, zejména Japonsko. Na zámku ve Stráži zřídila celý japonský pokoj. Bylo v něm i kimono, slavnostní oděv úředníka z druhé půle 19. století. Bylo ve špatném stavu, muzeum ho zrestaurovalo a vystavuje ho jen při výročích.

Destinnová (1878 - 1930) nahromadila stovky obrazů, tapisérií, nábytku, porcelánu, šperků, knih i bizarní starožitnosti a morbidní kuriozity, řekl kurátor. Patří k nim soubor japonských figur Slavnost v Jošivaře, jejž koupila jako součást větší erotické sbírky, dochovalo se šest panenek.

"Unikátní jsou zkušební výlisky z pozůstalosti Emy Destinnové, kterých udělali pár kusů pouze pro umělce. Jsou na nich kromě záznamů zpěvu slavné primadony také rukopisné popisky zapsané přímo Emou Destinnovou či jejím manželem Josefem Halsbachem," řekl Fürbach.

V roce 2013 zasvětilo muzeum, které má ve sbírkách 63.000 předmětů, Destinnové stálou expozici. Za zvuků árií si lidé prohlédnou její hudební i lovecký salon, ložnici, klavír, postel či kočár. Nedávno síň doplnily kytara a spinet. Ve sbírkách zaměřených na Destinnovou má muzeum asi 900 položek. Zřizovatelem Muzea Jindřichohradecka je Jihočeský kraj. Letos mu dal provozní příspěvek 17,5 milionu Kč, téměř o dva miliony více než loni.