Nezávislé poroty expertů hodnotily 160 soutěžních přihlášek organizací a jednotlivců z 31 evropských zemí. Ocenění získalo 29 projektů ze 17 zemí, a to za mimořádné výsledky v oblasti restaurování, výzkumu, specializovaných služeb a vzdělání, výchovy či popularizace památek. Ocenění budou předána 22. června v Berlíně během prvního Evropského summitu kulturního dědictví.

Občané nyní mohou hlasovat na internetu v kategorii cena veřejnosti pro domácí kandidáty nebo projekty jiných zemí.

Rotunda sv. Václava byla dlouho považována odborníky za zaniklou, ale před 14 lety byly její fragmenty objeveny při rekonstrukci budovy Matematicko-fyzikální fakulty UK. Je jednou z nejstarších církevních staveb na území Prahy. Restaurátorské práce vycházely z filozofie minimálních viditelných zásahů do památky samotné. Obnovy vzácné památky z doby počátků českého státu si vyžádala účast archeologů, historiků, teologů, exaktních vědců a mnoha dalších odborníků.

Kromě peněz z evropských fondů se podařilo přes dva miliony korun vybrat ve veřejné sbírce. Porota Europa Nostra ocenila zejména způsob vizuální prezentace archeologických vrstev a úsilí vložené do prezentace a interpretace pozůstatků rotundy.

Kromě záchrany pražské rotundy organizace Europa Nostra ocenila například obnovu řeckého byzantského kostela, novou metodu konzervace evropských historických staveb nebo založení finského veřejného vzdělávacího programu, jenž zapojuje děti a mladé lidi do péče o národní kulturní bohatství.