Režisér Jan Hřebejk k úmrtí Miloše Formana na twitteru napsal, že neznal v oboru nikoho, kdo by se těšil nejen takové úctě, ale koho měli také všichni rádi. "V pátek 13. dubna neosiřeli jen čtyři kluci a neovdověly jen tři dámy... Odešel největší filmař, kterého kdy měla tahle země, a jeden z největších, které kdy měl svět," napsal Hřebejk. Forman byl třikrát ženatý a s dvěma ženami měl po dvou synech, pokaždé šlo o dvojčata.

"Nejdůležitější pro mě bylo, že jsme měl šanci poznat ho osobně. Fascinovalo mě na něm, že i jako člověk v pokročilém věku měl pořád klukovskou duši. Užíval si života a měl rád lidi," řekl ČTK režisér Bohdan Sláma, který v knize Povolání režisér zaznamenal svůj velký rozhovor s Formanem. "Byl vynikající vypravěč a bylo na něm vidět, jak úžasnou radost má, když vypráví a baví toho druhého," vzpomíná. Forman je podle něj trvalou inspirací pro dnešní, ale i přicházející generaci filmařů - hlavně tím, že o těžkých věcech dokázal mluvit s nadhledem a humorem.

Podle Pištěka byl Forman jako režisér zcela jiný než ostatní, na které byl celý život zvyklý. "Byl to můj poslední velký kamarád," řekl.

"Chvíle, které jsem s ním zažil, jsou jedinečné, řekl bych, že nejlepší, jaké jsem kdy zažil," vzpomíná Pištěk i na neprofesní kontakty s Formanem. Podnikali spolu cyklistické túry. "Hlavně ta první, v době po natočení Amadea, když jsme jeli jen sami dva a vezli jsme si všechno, co potřebujeme, na kole, to byla nejkrásnější cesta," řekl. "Vzpomínám, jak koupil u řezníka kus kozy, kterou mi pak ogriloval na roštu ... jediné, co mu při našich cestách vadilo, bylo, že jsem neuměl hrát karty," řekl.

"Jsem z toho úplně zdrcenej...zažil jsem toho s ním tak na dvě, na tři knihy. Byl zvláštní a výjimečný, a výjimečný byl také vztah herců k němu, hleděli na něj jako na pánbíčka," říká Pištěk. Mohlo za to Formanovo velké charisma, uměl ale podle Pištěka také být "pěknej mizera", který uměl prosadit svoje. "Ale bylo to v takovém koktejlu, který je potřeba. Jako velký kamarádi jsme spolu měli i blbý chvíle, ale to k tomu patří. K veliký lásce patří i maléry," uzavírá známý výtvarník.

hrm