"Včely jsou neuvěřitelně zajímaví a rozmanití živočichové. Některé objevy zprostředkujeme návštěvníkům. Mohou nahlédnout do včelího obydlí, vyzkouší si mechaniku spojení včelích křídel a zblízka prohlédnou obří model žihadla," řekl Dolanský.

Většinu exponátu zapůjčil pardubický včelař Evžen Báchor. Ke zhlédnutí je krátké video, detailní bodnutí žihadla do lidské kůže. Součástí výstavy je také úl se včelami.

Návštěvníci zároveň uvidí vývoj úlů. Kláty neboli špalkové úly jsou napodobeniny dutin stromů, v kterých včely přirozeně hnízdí. Košnice vznikly ve středomoří, jsou tvořené slámou.

"Ukazujeme Mednou krávu z roku 1960, jednoduchý úl typu ležan, je návratem k původnímu způsobu včelaření, vymyšlen byl pro začínající africké včelaře," řekl Dolanský.

Termosolární úl může být zároveň i nemocnicí, v které včelař zahubí roztoče varoázy. Vyvinul ho v roce 2000 Roman Linhart. Pomocí slunečního záření docílí optimální teploty, která zabije roztoče, ale včely jí ještě snesou.

"Téma včel a medu provází lidi odnepaměti a stále vzbuzuje spoustu otázek. Na některé jsme se pokusili novou výstavou odpovědět," řekl ředitel muzea Tomáš Libánek.

Kurátor Dolanský ukazuje na výstavě i šváby. Zatímco včely jsou na nejvyšším vývojovém stupni hmyzího společenství, švábi naopak nemají společenskou hierarchii. "Ale už jsou schopni řady sociálních interakcí a potřebují žít společně, nejsou samotáři," řekl Dolanský.