"Vystoupí například bigband Christiana McBridea právě usilující o svou druhou Grammy, kytarista Kurt Rosenwinkel s brazilským projektem Caipi nebo bubeník Omar Hakim, který spolupracoval s takovými osobnostmi a kapelami, jakými jsou Miles Davis, David Bowie, Sting, Daft Punk, Madonna nebo Lionel Ritchie," uvedl umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Netradiční spojení jazzu a akordeonu dále nabídne Vincent Peirani, česká premiéra čeká trio jazzového kytaristy Gilada Hekselmana a brněnská premiéra legendy piana Kennyho Barrona. Tuzemskou scénu zastupuje například světově proslulý basista Miroslav Vitouš nebo o dvě generace mladší multiinstrumentalista Jiří Slavík, který se kromě vlastního unikátního projektu Mateřština, za nějž získal cenu Anděl, představí i v dalších dvou kapelách. JazzFestBrno nabídne i další zástupce z českého a slovenského jazzu jako Emila Viklického, Tomáše Lišku, Radovana Tarišku, Lukáše Oravce či kapelu Blue Shadows.

Festival zahájí 1. února držitel devíti Grammy, Pulitzerovy ceny a trumpetista Wynton Marsalis s proslulým bigbandem Jazz at Lincoln Center Orchestra. Hlavní jarní část odstartuje 15. března saxofonista Donny McCaslin, kterého si k natáčení své poslední desky Blackstar přizval David Bowie.

Nejvíce koncertů tvůrci programu připravili tradičně na duben. Izraelský basista a zpěvák Avishai Cohen do Brna zavítá 5. dubna již počtvrté. "Avishai Cohen je sice v Brně stálicí, ale opět nás překvapí něčím novým. Tentokrát přijíždí s rozšířenou kapelou a albem 1970 vycházejícím z jazzových a etnických kořenů, ale kritiky označovaném jako rafinovaný či sofistikovaný pop," podotknul Spilka.

Rozpočet JazzFestu se letos stejně jako loni, kdy byl nejvyšší v jeho historii, pohybuje se kolem 12 milionů korun. Program a další informace se nacházejí na www.jazzfestbrno.cz.