Ve snímku, který se natáčel v historickém centru Olomouce, hrají i Lenka Krobotová, Pavlína Štorková, Jiří Schmitzer a Jana Štěpánková. Scénář napsal Krobot opět se spolužákem z gymnázia Lubošem Smékalem. Jinakost obou filmů byla podle něj součástí zadání, které si při psaní dali. Po příběhu z vesnické komunity se rozhodli pro intimní příběh z města a téma hledání štěstí, ke kterému se lidé snaží dospět různými cestami.

"Diváci mohou očekávat film plný 'krobotovské' poetiky a humoru," charakterizoval snímek producent Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films. Podstatnou roli v něm hraje hudba. Jeho protagonisté, členové smyčcového komorního souboru, totiž připravují skladbu jednoho z prvních českých avantgardních skladatelů, který se věnoval elektroakustické hudbě. Na cestě za svou nejsvobodnější skladbou zažívají humorné situace i nedorozumění. Dochází mezi nimi k zádrhelům i lehce bizarním situacím, až konečně neplánovaný večírek přinese katarzi, radost a s ní i pocit štěstí.

"Nejsou to apatičtí hrdinové v seriálovém světě plném hlášek, ale inteligentní lidé, jejichž humor je založen na mystifikaci, hravosti a smyslu pro absurditu. Je to Krobotův rukopis, ojedinělý, ale divácky srozumitelný," uvedla za Českou televizi producentka Kateřina Ondřejková.

Obsazení hlavních rolí předcházel důkladný casting. "Při něm byla důležitá vedle hereckých předpokladů i správná chemie kvarteta jako celku. Konal se s velkým časovým předstihem, přičemž herce měla spojovat hudebnost a smysl pro humor. O tom vlastně snímek je - aby to všechno ladilo," řekl po projekci Krobot ČTK. Chtěl, aby na sebe herci slyšeli i po té lidské stránce. Tím spíš, že dnes se podle něj nesluší, aby se svým nitrem chodili lidé na veřejnost.

"Právě odkrytí motivací a vnitřního světa těch postav bylo jedním z úkolů toho filmu," vysvětlil.

Herci dostali každý svého učitele hudby a dlouho před natáčením cvičili na hudební nástroje. "Takový roční rychlokurz," charakterizovala to Poláková. "Dva měsíce před natáčením jsem cvičil každý den dvě hodiny. Mnohokrát jsem zatoužil rozbít housličky o zeď, ale ustáli jsme to. Snad to na výsledku bude vidět," doplnil Plesl.

Kvarteto bylo už před domácí premiérou uvedeno na festivalech v Chicagu, Denveru, ve Španělsku a v Brazílii. "Přijetí především v Segovii, kde byl pan režisér se spoluscenáristou, bylo úžasné," řekl ČTK producent Zima. Snímek se podle něj chystá na další dvě přehlídky, které zatím blíže nespecifikoval. Předpokládá však, že festivalový život Kvarteta bude bohatý a dlouhý.