"Vloni jsme festival nazývali festivalem klasické hudby. Letos se stává festival spíše multižánrovým, stále však s důrazem na zachování vysoké umělecké úrovně," uvedl dramaturg přehlídky Petr Hostinský. Podle něj se festivalu podařilo pro letošní ročník získat umělce zvučných jmen, například klavíristu Iva Kahánka nebo violoncellistu Jiřího Bártu.

Festival zahájí koncert s názvem Si suonan le trombe! v kostele svatého Václava v Žamberku, na němž se představí Petr Hostinský na varhany, Pavel Herzog a Martin Maroul na trubku a koloraturní sopranistka Helena Hozová. Na programu bude zejména barokní hudba italské a německé provenience, ale i skladby z pera starých českých mistrů.

Kromě kostela svatého Václava se bude v Žamberku koncertovat také v zámecké kapli Nanebevzetí Panny Marie. V Častolovicích se bude hrát na zámku, v Rychnově v zámecké jízdárně. Pro lehčí žánry je v Žamberku vyhrazeno Muzeum starých strojů a technologií, bývalá Vonwillerova továrna, kde vystoupí zpěvačka Dasha a Big Band Chrudim nebo Jaroslav Uhlíř s Koncertem pro malé i velké. O závěr festivalu se postará Filharmonie Hradec Králové s šéfdirigentem Andreasem Sebastianem Weiserem, která přednese Stabat mater Antonína Dvořáka. Podrobný program je zveřejněn na webu přehlídky.

Benefiční přehlídku začala vloni pořádat hraběnka Iva Parish. Kromě Pardubického jej podporuje i Královéhradecký kraj. Festival nese jméno baronky a nadané klavíristky Harriet Parish, která se přátelila s Clarou Schumannovou. Její manžel, skladatel Robert Schumann, pro Harriet a svou ženu složil klavírní variaci pro dvě piana Op. 46.