Příběh o uprchlících z varšavského ghetta, kteří našli útočiště ve výbězích tamní zoologické zahrady, vznikl podle skutečné události. Nebezpečný plán se zrodil v hlavě manželky jejího ředitele a výsledkem bylo přes 300 zachráněných lidí.

Drama se vzhledem ke zničení velké části Varšavy během války natáčelo také v Česku. Proto se ve filmu objevuje řada českých herců, například Martha Issová, Arnošt Goldflam, Jitka Smutná a Alena Mihulová. Kulisy varšavské zoo představuje také Průmyslový palác na pražském Výstavišti.

Hrdinka příběhu Antonina Zabinská (Chastainová) miluje práci v zoo, kterou řídí její manžel. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, bombardování města zničí všechno, co manželé léta budovali. Ze zahrady se bez zvířat stane skladiště německých zbraní a své znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat k chovu prasat. Ta krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta a pro které jezdí Jan s náklaďákem. Zpátky neodváží jenom zbytky, ale také lidi, které pak manželé ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, ke kterému musí Antonina předstírat city.