Film Masaryk vypráví příběh československého diplomata Jana Masaryka, který byl podle režiséra Ševčíka v podstatě blázen, který se snažil zachránit Československo a zabránit druhé světové válce v době, kdy už to bylo prakticky nemožné. Navzdory tomu, že jeho snaha zabránit druhé světové válce byla odsouzena k nezdaru, snažil se svůj úkol jako československý velvyslanec v Británii plnit se vším nasazením, řekl Ševčík v rozhovoru poskytnutém ČTK.

Snímek se věnuje různým rysům syna prvního československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka. Na jedné straně ho ukazuje jako diplomata, který v letech 1937 a 1938 vyjednával s předními evropskými státníky a ještě si dokázal užívat jazzu, žen i kokainu. Na druhé straně Masaryka zobrazuje jako zlomeného a depresivního muže, který se po uzavření mnichovské dohody uchýlil do péče psychiatra v sanatoriu na východním pobřeží Spojených států.

V hlavní roli téměř dvouhodinového filmu se objeví Karel Roden. Ženské role ztvárnily mimo jiné slovenská herečka Emília Vášáryová či česká modelka Eva Herzigová. Ve filmu, který se natáčel v Česku, na Slovensku a v Nizozemsku, se ale kromě českých a slovenských hvězd objeví také řada zahraničních herců. Snímek si vysloužil 14 nominací na cenu Český lev.

Českým divákům se film krátce představil už loni v prosinci. Do širší distribuce se dostane ale až 9. března. Toto datum je přitom symbolické. V noci z 9. na 10. března 1948 totiž za dosud nevyjasněných okolností československý ministr zahraničí Jan Masaryk zemřel na následky pádu z okna Černínského paláce.