"Přestal jsem pracovat, protože jsem chtěl být jako otec doma. Bohužel, jakmile jsem šel do (hudebního) důchodu, moje rodina se rozpadla. Takže jsem doma nikoho neměl. To vedlo k tomu, že jsem začal pít. Nyní jsem změnil názor. Žiji totiž se svými dětmi, které chtějí, abych pokračoval v tom, co umím," vysvětlil na tiskové konferenci v londýnském hudebním sále Royal Albert Hall.

Upřesnil, že v rámci turné Not Dead Yet (Ještě nejsem mrtev) bude nejprve pětkrát koncertovat v Londýně, a to 4., 5., 7., 8. a 9. června. Další koncerty plánuje na 11. a 12. června v Kolíně nad Rýnem a 18. a 19. června v Paříži. Sdělil, že za bicí nezasedne on, ale jeho 15letý syn. Collins v příštích dnech také vydá životopis pod stejným názvem jako turné.

Slavný Angličan již po světě prodal více než 100 milionů alb v rámci své sólové kariéry a dalších přes 150 milionů alb s Genesis. V posledních letech vystoupil jen na několika charitativních večerech a skládal písně pro jiné, například pro autory hudební komedie Tarzan.

Collins se připojil ke Genesis v roce 1970 jako bubeník a později nahradil Petera Gabriela jako hlavní vokalista. V 80. letech získal sólový úspěch s řadou hitů jako In The Air Tonight, Against All Odds a Two Hearts, zatímco dál pokračoval jako frontman skupiny Genesis. Získal sedm cen Grammy.

V červnu 2007 koncertoval Phil Collins s Genesis i v Praze.