Ve městě bude Zoubek vystavovat poprvé. Jeho výstava v galerii Konírna bude otevřena od 13. července do 11. září, bude prodejní a představí hlavně Zoubkovy bronzové a cementové plastiky a cementové reliéfy. "Výstava se k nám převáží z Litomyšle, v majetku města Litomyšle je i největší soubor jeho prací," uvedla Šuláková.

Zástupci města oslovili Zoubka na podzim v roce 2014 v Náměšti na Hané, kde vystavoval. Výstavu přijede sochař v sobotu 9. července osobně nainstalovat, o tři dny později si ji na vernisáži i sám uvede.

Zoubek, který 21. dubna oslavil devadesátiny, tvoří své plastiky od roku 1952 a je stále aktivní. "V roce svého životního jubilea pořádá, instaluje a zahajuje hned čtyři výstavy, které se už uskutečnily v Litomyšli, Letovicích a Olomouci," doplnila Šuláková.

Do povědomí širší veřejnosti se Zoubek dostal v roce 1969, kdy odlil posmrtnou masku Jana Palacha a vytvořil reliéf na jeho náhrobek a náhrobek jeho následovníka Zajíce. S jeho sourozenci by se měl Zoubek na vernisáži v Lipníku i setkat. Zástupcům galerie Zajícovi sourozenci vzkázali, že přijedou, pokud jim zdraví dovolí.

Zoubkova tvorba se řadí k nejvýraznějším českým sochařským projevům druhé poloviny 20. století. Hlavním tématem jeho děl je lidská figura. Protáhlé postavy mužů a žen se stávají obecně platnými symboly lidské existence, vztahů, víry a svobody. Ve svém díle vychází zejména z mýtů starozákonních, řeckých a v poslední době i slovanských. V době normalizace, kdy se nemohl živit vlastní tvorbou, pracoval jako restaurátor na zámku v Litomyšli na Svitavsku.

Zoubkova dosud největší retrospektivní výstava čítající okolo 300 exponátů se uskutečnila na přelomu let 2013 a 2014 v Jízdárně Pražského hradu.

ftv ktp