K nápadu zaznamenat vzpomínky pamětníků dospěl spolek při snaze navrátit interiérům české stavby 20. století původní podobu z roku 1973. "Mnohokrát jsme narazili na informace či příběhy, které za stavbou stojí, ale nejsou nikde zaznamenány," uvedla Lánská.

Ještěd je národní kulturní památkou, hotel a vysílač patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Za unikátní stavbu dostal Karel Hubáček prestižní mezinárodní Perretovu cenu. Studenti oslovili blízké Hubáčkovy spolupracovníky, kam patří autor interiérů Otakar Binar nebo stavební projektant Václav Bůžek. "Ještěd je mimořádný i díky originálnímu vybavení, o kterém vypráví jeho tvůrce Karel Wünsch," uvedla Lánská. O uměleckých dílech na Ještědu hovoří Jaroslava Brychtová či Marie Rychlíková a o své zážitky ze stavby Ještědu se podělil i Miroslav Jirásek zodpovědný za dílčí dodavatele. "Texty jsou především souborem vzpomínek a zážitků - na lidi a spolupracovníky, na dobu a na práci, při které vznikla unikátní stavba," dodala Lánská.

Třeba Jirásek si vybavil, jak složitě sháněli karabiny na zavěšení populárních křesílek známých jako vajíčka. K dostání tehdy nebyly, sehnat se daly jen v Tuzexu. "Naštěstí jsem měl známého u hasičů, tak jsem za ním zašel a ten nám ty potřebné sponky dal. To byla jedna z nejlevnějších částí vybavení Ještědu. Víte, on celý Ještěd stál asi kolem 60 milionů tehdejších korun," uvedl.

Knihu by chtěl spolek v nákladu 1000 kusů vydat ještě před Vánoci, zatím bude dostupná jen v recepci na Ještědu. K jejímu vydání ale potřebuje spolek ještě 35.000 korun. Lidé mohou přispět prostřednictvím webového Katalyzátoru. Každý dárce dostane publikaci zdarma, při větším daru bude kniha podepsána některou z osobností, případně k ní dostane i repliku skleničky z původního ještědského nápojového setu. Podle Lánské budou úryvky z knihy dostupné i na internetu. "Chystáme i vydání videa z rozhovorů, na kterém budou i historické záběry," dodala.