"Podařilo se nám shromáždit unikátní sbírku," uvedl k tomu dnes ředitel rehabilitačního centra Milan Bajgar. Centrum podle něj galerii budovalo především pro své pacienty. "Pro úspěšnou léčbu těla je také určující dobrý psychický stav, tedy i důsledek léčby duše. A k té jsou zase předpokladem pěkné, pozitivní a motivující zážitky," uvedl ředitel.

Někteří z malířů, jejichž díla jsou v galerii zastoupena, tvořili přímo v lázních, které se kdysi jmenovaly Skalka. "Z hlediska historie původního lázeňského areálu je nejzajímavější obraz od Ferdiše Duši (1888 - 1958) s názvem Lázně Skalka," uvedl Baďura.

Obraz vznikl okolo roku 1910. V popředí je na něm vidět dnešní léčebný dům Kněhyně (původně hotel Skalka), uprostřed budova Lázní (tehdejší Koupele) a vzadu budova dnešní Ondřejky. "Dobře patrné jsou i bohaté parkové úpravy v centrální části parku. Hosté rehabilitačního centra tak mohou zároveň porovnat, jak se areál parku od té doby proměnil," uvedl Baďura.

V galerii jsou k vidění také díla Romana Havelky, Jiřího Heřmana, Aloise Kalvody, Ludvíka Kuby, Karla Langera, Oldřicha Lasáka, Stanislava Lolka, Antonína Mervarta, Leopolda Parmy a Vojtěcha Pernici. Součástí galerie je také prodejní část s originálními dárky a drobnějšími výtvarnými díly. Galerie je otevřena od úterý do neděle od 12:00 do 17:00.