Podmínky "na place" blízko zanedbaného domečku, kam hrdinka pozve své sousedy, aby se seznámili, byly vzhledem k počasí i dnes ideální. Právě vedro totiž v příběhu hraje nezanedbatelnou roli.

"S producenty jsem se domluvila poměrně rychle. Měla jsem jen obavy z toho, jak bude titulní postava ztvárněna, protože bych rozhodně nechtěla hrát v příběhu, kde bude chodit nějaká příšera. Pohled na Polednici jako na psychologický příběh mě však zaujal, protože mateřství je jako základ pro horor dobrým nápadem," řekla Geislerová ČTK.

Postava, kterou představuje, je ve složité situaci. "Jestliže někdo nepřijme realitu jaká je, mnohdy vytvoří něco mnohem horšího. A ta moje si právě zvolí cestu popírání skutečnosti," řekla Geislerová. Jedna z nejobsazovanějších domácích hereček musela skloubit natáčení s dalším projektem - s koprodukčním dramatem Anthropoid, který rovněž právě vzniká.

Kromě vlídného přijetí sousedů čeká Geislerovou v Polednici setkání s místní podivínkou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Tu ztvárnila Daniela Kolářová.

Kolem hlavní hrdinky, vystavené traumatům z osamělosti a vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Otázkou je, zda se jí podaří zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji ovládne stín Polednice či vlastní šílenství.

Projekt pochází z dílny autorsko-producentského dua Matěj Chlupáček - Michal Samir. "Chtěli jsme vytvořit skutečně moderní tvar filmu v rámci hororového žánru, nikoliv dobové ztvárnění známé balady," komentoval to producent Chlupáček. Podle něj jde jen o volnou inspirací Erbenovým textem. Ústředním motivem je ten matčin; je na všechno sama, zatímco otec schází a dcera se neustále po něm ptá.

Podle scenáristy Michala Samira se snažili o to, aby zdánlivě běžný životní příběh dostal v Polednici temnou, napínavou a hororovou atmosféru, kdy se stírají hranice skutečnosti a fantazie. "Řešíme tam vztah matky nejen k dceři, ale i k ostatním vesničanům. Především k mužům, kteří o ni projevují zájem," vysvětlil.

"První polovina natáčení se odehrává v exteriérech, a to kvůli polím. Nakoupili jsme si totiž hektary pole, které dosud nebyly posekány, a v těch jsme točili. V září natočíme posledních osm dní v interiérech," podotkl Chlupáček. Celkem chtějí vše stihnout za 16 natáčecích dnů. Projekt má rozpočet kolem deseti milionů korun a podpořil ho fond kinematografie.

Jiří Sádek je absolventem Akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Za kamerou je Saša Šurkala. V dalších rolích se představí Jiří Štrébl, Marie Ludvíková, Halka Třešňáková či v dětské roli Karolína Lipowská. Společnost Falcon snímek uvede do kin v březnu příštího roku.