"Vollrath, Kotzamaniová, Carlsson, Szabó, Hudeček, Pitteloudová, Crombez, Tøndel, Buchelová, Fitzgerald - jména začínajících režisérů, která dnes zná málokdo, ale za pár let mohou být hvězdami světové kinematografie. Jejich filmy se objeví v této sekci," sdělila ČTK Alice Titzová ze společnosti 2media. Po sedmnácti letech tak sekce První podání naváže na sekci Variety Critics' Choice.

Českou kinematografii bude reprezentovat Ondřej Hudeček nominovaný v roce 2011 na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film. V předpremiéře představí svůj krátký film Furiant, nápaditý a mrazivě vtipný pohled na mládí klasika realistického dramatu Ladislava Stroupežnického.

"Filmy, které byly nominovány členskými organizacemi EFP a prošly finálním výběrem festivalové komise, uvidí odborná i divácká veřejnost 6. a 7. července za osobní účasti režisérů. Prvořadým kritériem byla umělecká a obsahová kvalita snímků," dodala Titzová.

Za Českou republiku je členem European Film Promotion České filmové centrum, které nominovalo snímek Furiant. Projekt První podání na 50. MFF Karlovy Vary finančně podpořil program Kreativní Evropa - MEDIA, jehož partnerem je Sundance Channel. Podle uměleckého ředitele karlovarského festivalu Karla Ocha byla procházení projekty uchazečů zajímavou zkušeností. "Věřím, že se nám podařilo dát dohromady skupinu velmi talentovaných filmařů, které čeká úspěšná filmová kariéra," uvedl.

MFF Karlovy Vary patří mezi prestižní přehlídky, které věnují pozornost perspektivním talentům. Podobně orientované sekce mají například festivaly v Cannes, Benátkách a Berlinale. Jubilejní karlovarský ročník podpoří i další začínající filmaře, když jeho nový nadační fond přispěje stipendiem vybraným studentům Katedry režie FAMU, kteří již mají schválený záměr absolventského filmu.

První podání uvede krátké filmy mladých režisérů, z nichž některé už byly zařazeny do programu významných festivalů. Sugestivní rodinné drama z Rakouska Všechno dobře dopadne (režie Patrick Vollrath) bylo ve světové premiéře promítnuto v Týdnu kritiky na festivalu v Cannes. Řecká poetická esej Washingtonia (režie Konstanina Kotzamaniová) soutěžila na Berlinale a nejednoznačně tajemný švédský snímek Vše co sdílíme (režie Jerry Carlson) zaujal diváky na festivalu v Locarnu.