V Albatrosu před Skřítkem Nilsem vyšlo už 30 knih slavné autorky Dětí z Bullerbynu nebo Pipi Dlouhé punčochy, sdělila ČTK mluvčí skupiny Albatros Media Kateřina Obadalová. Nová knížka nabízí příběhy o skřítkovi, který umí kohokoliv zvětšit či zmenšit, o nudící se princezně, kterou teprve malá holčička naučí si hrát, nebo o Petrovi, který nevěří na lupiče, ale musí před nimi uhájit babiččin náhrdelník.

Různorodá vyprávění v knize Skřítek Nils potvrzují, jak důležité je v životě dětí i dospělých mít kolem sebe ty, které má člověk rád. A že je třeba pro to i něco udělat. Lingrenová píše mnohdy o zdánlivě obyčejných věcech, ovšem i o tajemných, místy neveselých, jímavých událostech. "Čtenář podlehne kouzlu jejího světa, rád ho přijme za svůj a možná si ani hned neuvědomí, co všechno získal. I proto se Astrid Lindgrenová stala kamarádkou dětí v mnoha zemích," píše nakladatel.

Svou nejslavnější knihu začala Lindgrenová psát v roce 1944 z příběhů o holčičce, které po večerech vyprávěla své dceři. Ta jí také vymyslela jméno Pipi Dlouhá punčocha. Příběh o Pipi s velkým sklonem k dobrodružství, která žije bez rodičů ve vile se dvěma zvířecími přáteli, raketově odstartoval literární dráhu Lindgrenové a podle mnohých způsobil revoluci v dětské literatuře ve Švédsku.

Pipi pro děti splňovala sny o tom, že je nikdo nenutí jít brzy do postele nebo jíst neoblíbená jídla, mohla překračovat zákazy, měla zázračné pilulky proti stárnutí, a tak jí bylo pořád devět let a měla se pořád skvěle.

Dalšími hrdiny Lindgrenových knih byli Kalle Blomkvist, Děti z Bullerbynu, Nils Karlsson, Mio, Karkulín, Madynka, Bratři Lví srdce nebo Ronja. Lindgrenová byla autorkou více než stovky literárních děl, která byla přeložena do 70 jazyků a prodalo se jich více než 150 milionů kusů.

Za svůj dlouhý život (1907 až 2002) byla oceněna desítkami literárních cen. V roce 1958 jí byla udělena medaile Hanse Christiana Andersena, která je považována za nejvyšší možné ocenění autora dětských knih.