Výstava Teplo domova zachycuje vývoj vytápění od 14. století, kdy se objevila první kachlová kamna. "Byl to průlom. Do té doby se vytápěly místnosti krbem, což bylo neúčinné," upozornil Luštinec. Pro výstavu se muzeu podařilo získat řadu unikátních exponátů. Je tam například replika pozdně gotických kamen či glazované barevné kachle, které jsou z poloviny 16. století. Patří ke kamnům ve Vrchlabí, jež se v Česku řadí k nejstarším dochovaným.

Pozornost budí i litinová kamna ve tvaru ženy, jež má muzeum zapůjčené ze zámku Pecka nedaleko Nové Paky. "Zplodiny vedou do komína přes nohy. Když se v kamnech zatopilo, tak dívce lýtka zčervenala," uvedl Luštinec. Na výstavě se ale v těchto kamnech netopí. Sálavé teplo v zimě v muzeu vydávají jiná kamna, kovová, jež stojí v předpokoji. "Máme tady i funkční kachlová zámecká kamna. Na nich je vidět, jak ve skutečnosti vypadal dříve otopný systém," dodal ředitel.

Jilemnické muzeum láká i na procházku světem mechanické hudby, vystavuje hrací stroje minulých tří století. "Končíme prvními gramofony," řekl Luštinec. V muzeu jsou hrací hodiny, píšťalové mechanismy, hřebíčkové hrací strojky, polyfony, elegantní symfoniony, aristony, flašinety i orchestriony. Podle Luštince jde o interaktivní výstavu. "Návštěvník si může najít, kterou skladbu by chtěl slyšet, a některé věci předvádíme naživo," dodal. Bonusem k výstavě je Metelkův betlém se 142 pohyblivými figurkami, jež vytvářejí 350 pohybů. Jde o jeden z nejpozoruhodnějších evropských betlémů.

Svůj betlém v muzeu vystavuje i Jarmila Haldová. "Je krásný a velice poetický," řekl Luštinec. Výtvarnice má v muzeu i zhruba stovku vyřezávaných portrétů českých panovníků, pohádkové ilustrace a kresby květin. Výstavy Haldové a historie vytápění budou v Jilemnici do 1. března, hrací strojky ještě o 14 dnů déle.