"Je to velice zajímavé dílo s pro nás nezvyklým měřítkem 1:637.000 a orientací na jih. To znamená, že třeba Krkonoše jsou na ní dole," uvedl Luštinec. Mapa podle něj zaujme i po estetické a umělecké stránce. "Tehdy byly mapy vnímány i jako umělecké dílo," konstatoval.

Jeho slova potvrzuje historik českokrumlovského muzea Ivan Slavík. Právě z tohoto muzea byl soubor zhruba 40 map do Jilemnice zapůjčen. Jedna mapa je například ve tvaru postavy. Podle Slavíka navíc jednoznačně vyvrací, že Čechy leží v srdci Evropy, nýbrž jsou v jejím žaludku. "K mapě ve tvaru růže, která je zakořeněna ve Vídni, existuje dvojí výklad, a to, že pouze z Vídně mohla vykvést tak krásná růže, anebo, že každý zahradník ví, že nejlepší růže rozkvétají na kupce hnoje. I takové informace se skrývají za oborem historické kartografie," řekl Slavík.

Podle Luštince je pozoruhodná například i mapa Palackého. "Měla být původně vydána v roce 1848 k 500. výročí založení Karlovy univerzity, podařilo se ji ale dokončit až v roce 1876," zmínil.

Výstava je podle něj zajímavá pro každého, kdo se chce poučit nejen o českých dějinách, ale také se třeba dozvědět něco o místě, kde bydlí. "Třeba na Müllerově mapě z roku 1720 jsou všechny obce, které tehdy existovaly," dodal.

Výstava historických map bude otevřena v Erbovním sále do 12. října. Další mapy patřící do sbírek jilemnického muzea jsou vystaveny ve stálé zámecké expozici.