Festival k tomuto tématu zahájil anketu mezi českými a zahraničními spisovateli, kteří by měli napsat, jak tento odvěký souboj dvou lidských emocí vnímají, prožívají nebo zpracovávají.

Mezi pozvanými účastníky jsou prozaik a malíř Mahí Binibini, jehož oceněný román Hvězdy ze Sidi Moumen vydá u příležitosti jeho návštěvy v českém překladu nakladatelství Práh, nebo berberská básnířka Fátima Šahídová, jejíž verše překládá významný český básník Miloslav Topinka. Sálim Himmíš je súfijský vědec a filozof, ale také bývalý marocký ministr kultury.

Přijet by měl také básník a politický aktivista Salá Kvádí, který byl za svou činnost deset let vězněn, a umělec Madí Kutbí, který byl po 37 letech prožitých v Paříži před nedávnem jmenován králem Mohammedem VI. do funkce prezidenta nově založeného Národního muzejního fondu. Z českých autorů bude přítomen spisovatel Tomáš Zmeškal a publicista a překladatel Jan Čulík, doplnil Brož.

Druhá část festivalu 7. listopadu přivítá ukrajinsko-běloruskou spisovatelku Světlanu Aleksijevičovou. Její dílo podle organizátorů festivalu staví na základní lidskosti, její texty jsou ozvěnou ústních tradic, myšlenek a utrpení obyvatel sovětské říše. "Nikdo se nás neptá, čím vším jsme prošli. Co jsme viděli. Nikdo nechce slyšet o smrti - o tom, z čeho máme strach. Já jsem ale vyprávěla o své lásce - jen o své lásce," říká autorka. V Praze bude číst ze své knihy Modlitba za Černobyl. "Je to kus mého života. Žiji zde, nikdy se toho nezbavím," dodala.