Autorem námětu je zlínský spisovatel a soudce Josef Holcman, jehož povídkovou knihu do divadelního scénáře převedl dramatik a novinář Karel Steigerwald. Režisérem je uherskohradišťský rodák Břetislav Rychlík. Díky nim tak ožijí osudy sedláků, kteří se stali obětí násilné kolektivizace. Hra se dotkne i polistopadového hledání viníků skutků minulého režimu, z nichž řada nebyla potrestána.

Řeč bude i o uherskohradišťské věznici, kde působili trýznitelé politických vězňů v čele s nechvalně známým Aloisem Grebeníčkem, jenž byl trestně stíhán pro podezření, že se jako zástupce velitele vyšetřovacího oddělení StB v Uherském Hradišti podílel na politických zločinech. Muž nechodil k soudu s poukazem na špatný zdravotní stav a zemřel, aniž se oběti dočkaly satisfakce. Jeho osudy ale inspirovaly tvůrce inscenace.

"Jsme zvědaví, zda-li se jeho syn Miroslav (poslanec a bývalý předseda KSČM) přijede k nám do divadla podívat," řekl ČTK jeden z vypravěčů děje Josef Kubáník. Podle autorů je nutné v době, kdy někteří lidé tvrdí, že za komunistů "tak zle nebylo" a relativizují i hrůzy 50. let, připomínat to, co se dělo. "Když se společnost nevypořádá s minulostí, ona se vždycky v nějaké podobě vrací. Myslím, že to je hlavní téma toho kusu," míní Rychlík.

Žánrový podtitul inscenace je 'cimbálmuzikál'. Známé melodie ale diváci uslyší s netradičními texty. Většinou jsou to původně lidové písničky, k nimž jsou přidané texty, které oslavují například Stalina a jeho nohsleda Gottwalda. Režimu poplatné songy doplní náboženské písně, Steigerwaldův text pro Karla Marxe a Rychlíkův text k operní árii pro pošťačku, které se nedaří doručit obsílku k soudu výše zmíněnému mučiteli.

Ve hře se představí cimbálová muzika Petra Mičky a herci Zdeněk Trčálek, Jitka Josková, Tomáš Šulaj, Martin Vrtáček, Irena Vacková a další.