"Dovolání již podali oba odsouzení," uvedla na dotaz ČTK Eva Angyalossy, tisková mluvčí jihomoravského krajského soudu, který nyní podněty Dobeše a Pláškové postoupí spolu se spisem nejvyšší instanci k rozhodnutí. Oba obžalovaní jsou stíhaní jako uprchlí. Od roku 2015 jsou v imigračním detenčním zařízení na Filipínách.

Zlínská pobočka krajského soudu uložila Dobešovi 7,5 roku vězení, Vrchní soud v Olomouci trest zmírnil na 5,5 roku. U Pláškové vrchní soud korigoval původních 7,5 roku na pět let vězení. Podle verdiktu oba jako spolupachatelé násilně donutili ženu k souloži. Obžaloba byla původně širší, část rozsudku ale v říjnu zrušil vrchní soud.

Dobeš podle obžaloby ženy na různých seminářích "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali bývalí sexuální partneři. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. Ve škole, která nabízela semináře jógy, tantry, astrologie či práce s energií, se podobné praktiky podle obžaloby děly v letech 2004 až 2007. Semináře se konaly například ve Zlíně nebo na statku na Olomoucku.

Dobeše s Pláškovou původně krajský soud odsoudil za šest případů znásilnění. V pěti z nich mohlo jít podle vrchního soudu o využití bezbrannosti žen, v šestém případě však došlo k prokázanému znásilnění. Právě za tento případ Dobeše s Pláškovou vrchní soud potrestal. Zbylými případy se bude znovu zabývat krajský soud. Řešit bude na základě odvolání žalobkyně i další dva případy, kde původně Dobeše s Pláškovou zprostil obžaloby.

Podle státního zastupitelství Plášková přivedla dívky do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož, žalobci tvrdí, že u některých žen se poté projevila posttraumatická stresová porucha. Obhajoba to popírala, tvrdila, že šlo o tantrickou praktiku, a nikoliv o soulož.