Hradecký krajský soud v říjnu Morchovi nařídil, že musí způsobenou škodu nahradit, odvolací senát ale tuto část rozsudku v pondělí zrušil. "Bylo rozhodnuto tak, že poškození byli se svými uplatněnými nároky odkázáni na řízení ve věcech občanskoprávních," sdělila ČTK mluvčí pražského vrchního soudu Simona Heranová.

Na Morcha se podle obžaloby od počátku roku 2010 do podzimu 2016 na doporučení přátel nebo známých obraceli lidé, kteří slyšeli, že nabízí zhodnocení investic. Nejdřív Morchovi složili menší částku, z níž jim byly skutečně vyplaceny slibované úroky, jistotu proto poté navýšili. Později však peníze přicházet přestaly, Morch nebral telefony, nechal se zapírat a věřitelům se vyhýbal. Nakonec došla investorům trpělivost a obrátili se na policii. Někteří také vtrhli k Morchovi domů a zabavili mu cenné věci.

Morch neměl povolení České národní banky k činnosti obchodníka s cennými papíry ani nebyl registrován jako investiční zprostředkovatel či vázaný zástupce. S věřiteli uzavíral smlouvy o půjčce, celkově přišli podle obžaloby o nejméně 86,95 milionu korun.