Plně obsazená lanovka v lokalitě Rosenkranz ve štýrském středisku zimních sportů Kreischberg se dnes zastavila kvůli vadnému ložisku. Na místo se vypravilo 11 týmů horské záchranné služby a tři vrtulníky, informovala DPA s odvoláním na mluvčího místních lanovek Karla Fussiho.

"Horští záchranáři stoupají k sedačkám a slaňují lidi, vrtulníky vždy někoho spouští po laně dolů a zachraňují tak návštěvníky," vysvětlil mluvčí. Podle DPA byli lyžaři o situaci informováni v různých jazycích.

Nakonec mohl mluvčí konstatovat, že celá akce proběhla bez problémů a nikdo nebyl zraněn. K záchraně rekreantů záchranáři přistoupili proto, že oprava lanovky by trvala příliš dlouho. Pomohlo i slunečné počasí s teplotami kolem šesti stupňů, takže nikdo neutrpěl podchlazení. "Počasí nám přálo," konstatoval Fussi.

Lyžaři seděli ve výšce sedm až deset metrů nad sjezdovkou. Samotná lanovka přepravuje lyžaře z nadmořské výšky 1700 metrů do výšky 2100 metrů nad mořem. Dnešní porucha nastala na horní stanici. Lanovka bude podle prvních odhadů mimo provoz pravděpodobně několik dní.