Ústavní soud měl dnes projednávat žádosti tří keňských ochránců lidských práv, podle nichž země není na hlasování připravena. Na jednání se však nedostavilo pět ze sedmi soudců. Šéf ústavního soudu David Maraga nedávno uvedl, že soudci od zrušení výsledků voleb v září čelí zastrašování. Pochybnosti o regulérnosti nadcházejících voleb nedávno vyjádřil i šéf ústřední volební komise Wafula Chebukati, který ale dnes ujistil, že volby se uskuteční. Vrchní soud v Keni zároveň rozhodl, že jmenování volebních úředníků na úrovni volebních okrsků bylo nelegální.

Na verdikt reagovala opozice prohlášením, že čtvrteční volby jsou protiústavní. Guvernér města Kisumu na západě země, které je baštou keňské opozice, dnes uvedl, že pokud se hlasování konat bude, mají Keňané právo na povstání. Ve městě se následně rozhořely výtržnosti, podle agentury AP hoří pneumatiky i v jedné z chudinských čtvrtí Nairobi.

Lídr opozice Raila Odinga, který ze souboje o prezidentský post odstoupil, dnes vyzval své stoupence k nenásilnému bojkotu voleb, které považuje za frašku. "Modlete se stranou volebních místností, nebo zůstaňte doma," řekl před tisíci svých stoupenců v parku Uhuru v Nairobi. Dodal, že jeho strana se ode dneška mění v hnutí odporu proti vládě.

Někteří jeho straničtí kolegové ale nabádali své stoupence, aby znemožnili příznivcům prezidenta Kenyatty hlasování, a i Odinga v minulých dnech uvedl, že "žádné volby nebudou". Představitelé volební komise v Kisumu agentuře Reuters řekli, že útoky příznivců opozice narušily trénink jejich pracovníků a že další z obavy o svou bezpečnost zdejší tým opustili.

Kenyatta dnes oznámil, že ve čtvrtek budou v zemi platit mimořádná bezpečnostní opatření a že nedovolí její sklouznutí k anarchii. "Mnozí si říkají, kdy, nebo zda vůbec všechno tohle politizování skončí. Každého z vás vyzývám, abyste opět přišli volit," řekl Kenyatta, který v srpnu dostal přes 54 procent hlasů. Jeho vítězství zrušil ústavní soud kvůli značným pochybením volební komise.

S posledním vývojem je obyvatelstvo Keni čím dál více polarizované a občané do léta poměrně klidné a prosperující země tak půjdou k volebním urnám za bouřlivé atmosféry. Podle organizací Amnesty International a Human Rights Watch už při opozičních protestech od vyhlášení výsledků srpnových voleb v důsledku tvrdých zásahů policie zemřelo nejméně 67 lidí.

"I kdyby se volby uskutečnily bez problémů, opozice může jejich výsledek napadnout u Ústavního soudu. Soudci uvedli, že jsou připraveni zrušit i opakované volby a poslat zemi s 45 miliony obyvatel zpět na úplný začátek, jestliže volební proces nenaplní platné normy," napsala agentura Reuters.