Na zpracování nabídky měly firmy podle fondu pouhých 20 dnů, navíc byla načasována na období, kdy měli možní uchazeči naplánovanou dovolenou. Policie zakázku vyhlásila loni 14. července, nabídky mohly firmy podat do 4. srpna.

"Součástí zadávací dokumentace byla nebývale podrobná specifikace a to tak, že byla na míru přesná s prodávanými balistickými vestami vítězného uchazeče," uvedl fond. Druhý uchazeč byl vyloučen například proto, že jím předložený vzorek nezajišťoval dostatečný uživatelský komfort, nebo proto, že zapínání k vestě dostatečně nepřilnávalo.

Fond kritizuje i zakázku na dodávku protiúderových kompletů v hodnotě cca 68 milionů korun. "Tato veřejná soutěž byla dvakrát zrušena a třetí pokus této soutěže byl veden takovým způsobem, že v soutěži nakonec zůstal pouze jeden uchazeč," uvedl fond. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže sic podle fondu vyměřil pokutu 250.000 korun za netransparentní veřejnou soutěž, po rozkladu ale byla zrušena. "Podmínky soutěže se v průběhu rušených tendrů postupně měnily tak, že nakonec vyhrál uchazeč s prakticky stejnou nabídkou jako v první zrušené soutěži, ovšem tehdy úspěšný nebyl," uvedl NFPK.

Fond ale vidí i pozitivní příklad - u zakázky na dodávku balistických vest z roku 2013. Tehdy se do soutěže přihlásilo osm účastníků, nikdo z nich nebyl vyloučen a vysoutěžená cena oproti předpokládané hodnotě klesla o skoro 40 procent.

Způsob vyřazení uchazečů je podle fondu u zkoumaných veřejných zakázek těžko ověřitelný. Veřejné soutěže navíc působí podle fondu neprůhledně a podrobné technické specifikace prý často sedí jen na vzorek vesty jedné konkrétní společnosti. "Velmi krátkou dobu na dodání referenčních vzorků a podrobnou specifikaci lze spatřit i u aktuální zakázky na dodávku balistických vest v hodnotě 25 milionů Kč," uvedl fond ve zprávě.