"Motivace, která nebyla vyvrácena, byť o ní můžeme mít určité pochybnosti, je velice odlišná než u běžného indoorového pěstování marihuany. Bylo řečeno, že pěstování bylo jen za léčebnými účinky pro blízké příbuzné. Pokud něco není vyvráceno, musí být tato okolnost posouzena jako výrazně polehčující," odůvodnil uložení trestů pod spodní osmiletou hranici sazby předseda senátu Radomír Koudela.

Dodal, že v případu neodvedla dobrou práci policie. Podle Koudely například nezjistila kontakty podezřelých a chyběly také jejich odposlechy. "Mohlo to být řešeno pečlivěji," řekl předseda senátu.

Soud Čechmánkovi s Vybíralem trest odložil na zkušební dobu pěti let, Juráškovi na čtyři roky. Státní zástupce Juráškovi navrhoval tříletou podmínku, pro Čechmánka s Vybíralem ale požadoval osmiletý nepodmíněný trest. Ponechal si proto stejně jako tito dva obžalovaní lhůtu pro podání odvolání. Jurášek se tohoto práva vzdal, jeho rozsudek je tak pravomocný.

Podle Malůše obžalovaní začali s pěstováním v říjnu roku 2014, v únoru následujícího roku pěstírnu odhalila policie. Podle obžaloby konopí pěstovali takzvanou indoor metodou s využitím výživových roztoků a dalšího speciálního vybavení. Cílem bylo získat marihuanu s vysokým obsahem účinné látky THC, řekl Malůš. Policie v pěstírně zabavila asi 800 rostlin od 20 do 115 centimetrů a zhruba deset kilogramů sušiny konopí.

Čechmánek vinu přiznal. Prý se na pěstování dohodl s Vybíralem, jehož babička trpí Parkinsonovou chorobou, na kterou podle něj marihuana pomáhá. Čechmánek chtěl z konopí vyrobit lék nazvaný Fénixovy slzy, který podle něj pomáhá nemocným rakovinou. Uvedl, že touto nemocí trpí jeho rodinní příslušníci. Čechmánek přiznal, že sám marihuanu kouří. Po první sklizni, ze které chtěl vyrábět i konopné masti, chtěl prý s pěstováním skončit.

U soudu řekl, že plánoval cestu na Nový Zéland, kde chtěl pracovat. Vinotéku Boston k pěstování podle něj poskytl Jurášek, který tak podle Čechmánka splácel dluh, jenž vůči němu měl. Vybavení pěstírny koupili Čechmánek s Vybíralem za 50.000 korun. Nalezenou sušinu konopí označil za odpad z odumírajících listů. Léčiva vyrobená z úrody prý prodávat nechtěli. Podle Čechmánka na ně potřebovali asi pět kilogramů sušiny.

Vybíral stejně jako Čechmánek pěstování přiznal a svého činu litoval. Motivem jeho konání byla údajně pomoc babičce. Sám uživatelem marihuany není, tvrdil Vybíral. Informace o pěstování konopí i o výrobě léku získával na internetu. Jurášek poskytnutí prostor označil za obrovskou chybu.