Pervitin, který vyráběli, podle rozsudku směřoval k narkomanům v romské komunitě v Ostravě a na Karvinsku. Většinu z obžalovaných soud označil za členy organizované skupiny. Nejvyšší trest dostal šéf skupiny Zdeněk Bandy, na kontě už má 11 trestních záznamů. Podle obžaloby vše řídil a financoval. Osmileté tresty dostali Michal Karchňak a Radomil Duchek, oba se k činu doznali. Duchek byl hlavní vařič, pervitin vyráběl v jednom z ostravských bytů. Soud mu dnes zpřísnil zařazení do věznice, trest si odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

V případu figurují i dvě ženy. Sedmapadesátileté Janě Susové soud snížil trest na pět let, stejný trest odvolací soud potvrdil o 16 let mladší Barboře Krejčové. Případ Romana Bandyho, který dostal původně čtyři roky, musí znovu projednat krajský soud. Zabývat se má především získanými odposlechy. Nejnižší trest, 3,5 roku, si odpyká Karel Sivák.

Šéf gangu Zdeněk Bandy se dnes odvolal pouze proti výši trestu, podle něj je nepřiměřeně přísný. Další obžalovaní napadali nejen výši trestu, ale i samotnou vinu. Popírali například, že by byli zapojeni do organizovaného zločinu. S trestem ani vinou nesouhlasil ani obhájce Romana Bandyho. "I jeho bratr Zdeněk Bandy popřel, že by můj klient něco o distribuci pervitinu věděl. Je nepochybné, že svého bratra vozil, což ale není trestné. Jeho bratr totiž přišel o řidičské oprávnění. Nikde se nemluvilo o žádných drogách nebo distribuci," uvedl obhájce. Soud mu vyhověl, krajský soud se bude muset znovu zabývat především získanými odposlechy.

Susová se hájila tím, že se z části k trestné činnosti doznala. K jednání ji prý dovedla svízelná životní situace, kdy přišla o práci. "Máme za to, že trest v sazbě dvou až deseti let je v jejím případě nepřiměřeně přísný," uvedl předseda senátu Vladimír Štefan.

Obžaloba postihuje období od února do června 2014. Během této doby obžalovaní dostali na trh okolo pěti kilogramů pervitinu. Ve skutečnosti ale vyrobili větší množství, drogy vařili údajně už od roku 2011, zaznělo již dříve u soudu. Ostravská žalobkyně již dříve uvedla, že šlo o skutečně velkého producenta narkotik na Ostravsku, přirovnala ho k obuvnickému gigantu Baťa. Na skupinu byla navázána řada dalších lidí, někteří jsou souzeni v samostatných kauzách.