Olomoucký vrchní soud měl původně veřejné zasedání týkající se prodloužení vazby, naplánován na čtvrtek. Nakonec ho ale zrušil, neboť obžalovaný nepožadoval, aby byl jednání přítomen. "V neveřejném zasedání bylo rozhodnuto o tom, že obžalovaný Kevin Dahlgren se ponechává ve vazbě, když nadále přetrvávají důvody vazby, a to takzvané útěkové," uvedl mluvčí soudu Lichnovský.

Odvolací soud rozhodoval o vazbě po tříměsíční lhůtě, naposledy Dahlgrena ponechal ve vazbě v polovině loňského října podle očekávání brněnský krajský soud. Dahlgren si tehdy do usnesení stížnost nepodal.

Soudci vrchního soudu dostali případ na přelomu října a listopadu. Podle informací na portálu justice.cz spis v polovině prosince vrchní soud odeslal k rukám primáře ochranné léčby Psychiatrické léčebny v Bohnicích Jiřímu Švarcovi kvůli vypracování znaleckého posudku. Důvody dnes mluvčí soudu odmítl komentovat. "Je to živý případ, nebudu se k tomu nyní vyjadřovat," uvedl. Podle Mladé fronty Dnes vrchní soud nařídil revizní psychiatrický posudek na příčetnost Američana. Podle předchozích posudků netrpěl Dahlgren v době činu žádnou závažnou duševní poruchou, a tudíž byl zodpovědný za své jednání.

Po obdržení znaleckého posudku může olomoucký vrchní soud v případu rozhodnout, ale variantou je i vrácení případu v neveřejném jednání zpět brněnskému krajskému soudu. "Termín vyřízení daného případu ani způsob jeho řešení není zatím znám," dodal mluvčí soudu.

Dahlgren podle rozsudku v květnu 2013 zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Dahlgrena vydaly v srpnu 2015 Spojené státy do Česka jako svého prvního občana, od té doby je ve vazbě. Když mrtvé v Ivanovicích lidé objevili, byl Dahlgren na cestě do USA. Hned po příletu ho Američané zadrželi.

Brněnský krajský soud muže potrestal doživotím loni v červenci. Proti původnímu rozsudku se odvolal pouze obžalovaný, a to do výroku o vině, trestu i náhradě škody. Obhájce Dahlgrena Richard Špíšek u krajského soudu tvrdil, že neexistuje jediný přímý důkaz, který by vinu obžalovaného jednoznačně dokládal. Poukazoval také na to, že je jeho klient psychicky nemocný.