"První výjezd nového roku si připsali berounští profesionální hasiči, kteří byli deset minut po půlnoci přivoláni do centra města, kde byl z Tovární ulice ohlášen požár v posledním patře vysokého panelového domu. Naštěstí šlo jen o zahoření pyrotechniky, která přistála na parapetu, kde ležela krabice s cukrovím," řekl Holomčík.

Od sobotní 18:00 do půlnoci vyjížděli hasiči v kraji k pěti požárům popelnic. Od půlnoci do nedělních 06:00 zasahovali v jedenácti případech, devět z toho byly požáry. "Většinou hasiči likvidovali následky nesprávné manipulace se zábavní pyrotechnikou a hořící kontejnery," uvedl Holomčík.

Celkové škody na majetku jsou podle Holomčíka minimální. Od půlnoci činí 31.000 korun. "Ve srovnání se vstupem do loňského roku bylo výjezdů o polovinu méně a obdobně klesl i počet požárů," dodal Holomčík.

Záchranná služba během noci zasahovala především u lidí, kteří požili nadměrné množství alkoholu a u zraněných zábavní pyrotechnikou. Na Kladensku zasahovali záchranáři u muže intoxikovaného alkoholem a drogami. "Intoxikovaný muž si způsobil pádem poranění hlavy, kvůli kterému musel být záchranáři ošetřen a přepraven do slánské nemocnice," řekla mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

Opilého muže záchranáři ošetřili i v okrese Praha-západ. "Mladistvý těžce intoxikovaný alkoholem na Praze-západ nebyl schopný žádných reakcí, žádné komunikace se svým okolím a ani záchranáři. Ve stavu takřka bezvědomí byl posádkou zajištěn a přepraven na JIP krčské nemocnice," řekla mluvčí.

V několika okresech zasahovali záchranáři u poranění zábavní pyrotechnikou. "Na Příbramsku byl mladý muž před půlnocí zasažen petardou do oka," uvedla mluvčí. Na Rakovnicku a Benešovsku utrpěli zranění shodně poranění prstů na rukou.

"S postupujícím časem a vyšší hladinou alkoholu v krvi docházelo k různým rvačkám hostů restauračních zařízení," dodala Effenbergerová. V okresu Praha-východ utrpěl při rvačce muž tržné poranění a musel být převezen do nemocnice. Celkem záchranná služba ošetřila 13 napadených.

Oproti loňskému roku eviduje krajská záchranná služba snížení počtu výjezdů. Letos za dvanáctihodinovou silvestrovskou směnu musely záchranné posádky vyjet 176krát, vloni to bylo 220krát. Zvýšil se ale počet telefonátů na tísňovou linku, a to z loňských 462 na letošních 640 hovorů.

Během posledního dne roku 2016 zasahovali středočeští hasiči také ve věznici ve Vinařicích. "Požár byl objeven v malém skladu potravin v části areálu, která je o víkendech vždy uzavřena, takže zasahující hasiči nepřišli do kontaktu s vězni," řekl Holomčík. Zásah trval přibližně jednu hodinu, vyšetřovatel škodu odhadl na 250.000 korun. Požár se obešel bez zranění.