"Je to ojedinělé výší odcizených peněz a tím, že šlo o 'čistou práci'. Nešlo o případ, kdy by pachatelé přijeli autem, vytrhli bankomat nebo jej rozpárali a vykradli. Bylo to otevřeno čistým způsobem," uvedl vedoucí oddělení obecné kriminality Leo Haluza. Bankomat podle policistů ještě nějakou dobu dokonce signalizoval, že je zcela v pořádku. Pachatelé jej vykradli zezadu, způsob nechtěli policisté specifikovat.

Krádež se odehrála v době z 29. na 30. září 2014. "Věděli jsem, že v 19:20 dne 29. září bylo vše v pořádku, v 15:30 následující den bylo zjištěno, že pachatel bez použití násilí překonal mechanický a číselný zámek bankomatu, vnikl do trezorové části, odkud odcizil peněžní kazetu s celkem 923.000 korunami," popsal vedoucí oddělení.

Případ policisté nejprve odložili s tím, že pachatel je neznámý, kriminalisté z majetkové trestné činnosti na něm ale dále pracovali. Prvního podezřelého, sedmadvacetiletého muže, zadrželi policisté po souhlasu státního zástupce v polovině dubna. Muž si podle kriminalistů provedení trestného činu dlouhodobě připravoval. O několik dní později zadrželi šestadvacetiletého muže, obviněn byl rovněž z krádeže. "U této osoby jsme měli obavu, že by se vyhýbala trestnímu řízení a mohla jej ovlivňovat. Soud návrh akceptoval a muž byl vzat do vazby," dodal Haluza. Podle vedoucího prostějovské policie Pavla Nováka oba pachatelé žijí v Jihomoravském kraji a využili při krádeži znalostí ze svých profesí.

Krádeže peněz z bankomatu či celého bankomatu jsou v Olomouckém kraji ojedinělé, naposledy je policisté v regionu vyšetřovali před několika lety. V dubnu 2010 se neznámí pachatelé pokusili autem vytrhnout a ukrást bankomat z obchodního domu v Zikově ulici v Olomouci. Krádež se jim ale nepodařila a z místa činu zmizeli. O rok dříve pachatel odcizil peníze z bankomatu v jedné z budov v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Zloděj, který se dovnitř schránky prořezal, si odnesl hotovost v řádu statisíců korun.

V dubnu 2008 se policisté střelbou pokoušeli zastavit zloděje, kteří autem vytrhli bankomat ze zdi pekárny v přerovské části Předmostí a pokusili se s ním zmizet. Bankomat sice policisté zajistili, zlodějům se ale podařilo ujet.