V Česku připadá jeden okruh nabízející kurzy bezpečné jízdy na dva miliony řidičů, ve vyspělých zemích je polygonů zhruba dvojnásobek. Podle vedoucího Akademie dopravního vzdělávání Jiřího Doška je cílem to, aby každým z pěti výcvikových center prošlo za rok kolem 10.000 řidičů. "To je samozřejmě cíl někdy v budoucnosti. Budeme rádi za každého motoristu, který se rozhodne si své jízdní dovednosti zdokonalit," podotkl.

Cílem projektu "Nedej příležitost!", který podporuje mezinárodní automobilová federace FIA, je propagovat větší bezpečnost silničního provozu v tuzemsku. Podle viceprezidenta Autoklubu ČR Jana Šťovíčka by snížit nehodovost měla pomoci právě větší účast řidičů na praktických výcvikových kurzech. Vedle propagace chce autoklub hledat i cesty, jak kurzy bezpečné jízdy zakotvit jako povinnost v legislativě, například pro účastníky autoškol nebo majitele řidičských průkazů na zkoušku. Podobně je to například v Německu nebo v severských zemích.

Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha by se měly legislativní podmínky týkat především rizikových skupin, jako jsou začínající řidiči nebo naopak řidiči senioři.

Kurz bezpečné jízdy na okruhu stojí zhruba 4000 až 5000 korun. Ze 17.000 absolvovaných kurzů ročně jich asi 3000 připadá na tzv. umazávání trestných bodů za přestupky. Zbytek si pak objednaly především firmy a v menší míře soukromí zájemci.