Podle generálního ředitele Dopravního podniku města Brna Miloše Havránka počet neplatičů rok od roku mírně klesá, což považuje za pozitivní. V roce 2013 revizoři přistihli přes 100.000 černých pasažérů, o tři roky později jich zaznamenali 68.000.

"Tento pokles přikládám mimo jiné i podmíněným amnestiím, díky kterým si řada lidí místo zaplacení pokuty zakoupí předplatní jízdenku a prohřešek již neopakuje," uvedl Havránek.

Vozy dopravního podniku loni převezly přes 360 milionů lidí a revizoři zkontrolovali 131.110 vozů. Podle jejich zjištění ubylo neplatících studentů, naopak přibylo lidí starších 40 let, kteří cestující bez jízdenky.

Podnik v současné době zaměstnává 44 revizorů, z toho 36 mužů a osm žen. V posledních letech část z nich vyčleňuje pro práci preventistů a informátorů při větších akcích a výlukách. "Občasné posílení skupiny preventistů o pracovníky přepravní kontroly se nám osvědčilo, pomáhají zejména ve velkých dopravních uzlech nebo při uzavírkách jako například loni na podzim na Zábrdovické," uvedl vedoucí tarifního oboru dopravního podniku Vít Prýgl.

Revizoři se každoročně potýkají i s napadeními, počty napadení jsou v jednotkách případů, loni jich bylo 11 a šest revizorů zůstalo v pracovní neschopnosti. Od začátku letošního roku dopravní podnik zaregistroval pět případů napadení.

lip ktp