Hradecká továrna ČKD, jejíž počátky sahají do roku 1941, vyvážela dieselové motory do celého světa. Významný trh měla továrna v tehdejším Sovětském svazu. Na konci minulého tisíciletí podnik nahromadil ztráty v souhrnu přes 1,2 miliardy korun. Záchranou měl být v roce 2002 prodej továrny indonéské společnosti Kaltimex Energi. Kaltimex však ČKD Motory od firmy ČKD Praha Holding nakonec nekoupil a podnik s 600 zaměstnanci zamířil do konkurzu. Ve výrobě po ČKD pak v Hradci pokračovala společnost BEZ Motory, která zkrachovala v roce 2009.

Rozsáhlý areál bývalé ČKD prázdný nezůstal. Postupně jej obsadili jiní výrobci a podnikatelé. Již v roce 2002 zahájila v jednom z objektů v areálu výrobu brzdových automobilových kotoučů britská společnost Eurac. V roce 2004 ji následovala britská Anocote Limited CR, která se specializuje na povrchové úpravy kovů. V areálu působí i společnost BM Services, která se zabývá servisem a dodávkami náhradních dílů pro motory vyrobené v hradecké továrně. V areálu dále podnikají například výrobce betonářské výztuže Ferbet či dodavatel dřevostaveb MS Haus. Areál nyní pod názvem Industrial park Hradec Králové prodělává postupnou revitalizaci.

Hronovskou továrnu prodal ČKD Praha Holding v roce 2002, a to v rámci svého soudního vyrovnání s věřiteli. Tehdejší ČKD Hronov přebíral Wichterle s asi 300 zaměstnanci, podnik měl tržby kolem 250 milionů korun. Firma pod novým vlastníkem změnila název na Wikov MGI a po začlenění do skupiny Wikov Industry postupně zvýšila obrat až nad úroveň jedné miliardy korun.

Loni hronovský Wikov MGI, který vyrábí převodovky například pro tramvaje, vozy metra či větrné elektrárny, vykázal tržby 800 milionů korun a čistý zisk 42 milionů korun. Přes 75 procent tržeb pocházelo z exportu. Za posledních sedm let podnik investoval zhruba 650 milionů korun, vyplývá z jeho výročních zpráv. Loni firma zaměstnávala v průměru 379 lidí.

Předloni Wikov MGI vybudoval nový administrativní a provozní objekt, za který dostal titul Stavba roku Královéhradeckého kraje. Nová část strojíren vyrostla na místě starých skladů v sousedství páteřní silnice přes město. Wikov MGI se považuje za pokračovatele strojírenské výroby v Hronově vzniklé na konci 19. století.