Do funkce Kolář nastoupil po několikaletém působení ve společnosti Svěřenská správa, která je předním poskytovatelem svěřenských služeb na českém trhu. V této společnosti setrvá na pozici obchodního ředitele.

Komora svěřenských poradců a správců ČR je oborovou organizací sdružující profesionály věnující se správě cizího majetku. Aktuálně má 50 členů.

Přestože je správa cizího majetku prostřednictvím svěřenského fondu v ČR možná už od roku 2014, trh je stále na svém začátku. "Místy připomíná spíše laboratoř. Důkazem je i činnost státní správy, notářů nebo právníků, kteří se práci s institutem svěřenského fondu stále učí. Naštěstí ale můžeme know-how přebírat od států, kde jsou trusty společenskou i legislativní zvyklostí i 600 let," uvedl Kolář.

Svěřenské fondy, které dávají lidem možnost na generace dopředu spravovat osobní nebo firemní dědictví, se od ledna 2018 musí povinně zapsat do veřejného seznamu. Nový registr by měl být účinný v boji proti praní špinavých peněz nebo k jiným protiprávním účelům.

James Turnbull z Asociace pro podporu a rozvoj svěřenských fondů již dříve řekl, že evidence fondů zřejmě nebude mít viditelný dopad na fungování svěřenských fondů premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Veřejně dostupné informace jsou totiž výrazně omezené. "U jeho fondu je navíc většina informací již veřejně známá," podotkl. Babiš loni v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol právě do svěřenských fondů.