Společnost Veolia Energie ČR, která dodává v kraji teplo 175.000 domácnostem, průmyslovým podnikům, nemocnicím či školám, dodala v této topné sezoně teplo v objemu 7000 terajoulů. Ve srovnání s předchozí topnou sezonou, kdy dodala 7066 terajoulů tepla, to bylo o jedno procento méně.

"Odlišný byl ale průběh. V sezoně 2016/2017 bylo nejchladnější období v prosinci a lednu, v sezoně 2017/2018 naopak leden patřil k nejteplejším lednům od roku 1968. Nejchladnější počasí bylo tentokrát až v únoru a březnu," uvedl ředitel Veolie pro region Severní Morava a Slezsko Tomáš Groň. V mrazivých dnech na konci února podle něj spotřeba tepla oproti konci ledna stoupla zhruba o čtvrtinu. "Celkově však byla spotřeba paliva na zařízeních skupiny Veolia srovnatelná s předchozí topnou sezonou," uvedl Groň.

Mluvčí skupiny ČEZ Ota Schnepp uvedl, že za období od září do března dodala společnost ČEZ Teplárenská v České republice 5407 terajoulů tepla, což bylo o 0,3 procenta více než za stejné období předchozí topné sezony. V Moravskoslezském kraji v Orlové a Bohumíně na Karvinsku ale dodala 382 terajoulů tepla, což bylo o 1,5 procenta méně než před rokem.

"S ohledem na vývoj venkovních teplot jsme 10. dubna přerušili vytápění v Orlové i Bohumíně. Pokud by venkovní teploty klesly na úroveň, kterou stanovuje vyhláška týkající se pravidel pro vytápění a dodávku teplé vody, vytápění opět obnovíme," uvedl Schnepp. Doplnil, že rekordní dodávky tepla společnost zaznamenala v únoru.

Libor Stuchlík, předseda představenstva společnosti Opatherm, která dodává teplo a teplou vodu do Opavy nebo Dolního Benešova, řekl, že se letos protopilo zhruba o pět procent více než v minulé sezoně. "Zákazníci to ale nepocítí, protože jsme snižovali ceny tepla, což by nárůst spotřeby mělo eliminovat," řekl Stuchlík.

K porovnávání topných období slouží i takzvané denostupně, což jsou hodnoty vypočtené rozdílem mezi průměrnými venkovními a vnitřními teplotami a vynásobené počtem dnů. V minulé sezoně zaznamenala společnost Opatherm 3754 denostupňů, letos jich bude okolo 3900.

Obchodní ředitel největšího českého výrobce topenářské techniky, bohumínské společnosti Viadrus, Boris Šlapota uvedl, že na konci loňského roku byl enormní zájem o přestavbové sady. Sady jsou nejlevnější možností, jak zajistit starším kotlům ekologičtější parametry (alespoň třetí, případně čtvrtou emisní třídu), a tím pádem i delší životnost. "Sezona byla výjimečná tím, že se měnila legislativa. Od ledna 2018 už není možné dle zákona vyrábět kotle plnící třetí emisní třídu, a končil tak i prodej oblíbených přestavbových sad," uvedl Šlapota.