Hotely sítě Accor v Praze mají na Silvestra a Nový rok poslední volné pokoje. "Očekáváme v obou nadcházejících měsících vyšší obsazenost než v loňském roce," uvedla obchodní manažerka hotelové sítě Accor Daniela Nová.

"Tradičně Vánoce a Silvestr jsou již plně obsazené, další rezervace již nepotvrzujeme," řekl ČTK ředitel Olympik Hotels Vlastislav Šos. Mezi zahraničními hosty podle něj přibylo hlavně Korejců.

Hotel Four Seasons registruje tuto zimní sezonu silnější poptávku od individuálních turistů. "Druhá polovina prosince, vánoční svátky a Nový rok je silnější než v loňském roce. Co se týče trhu, dominují naší tradiční návštěvníci z USA, Británie, Ruska a nyní také jižní Evropy a nově zaznamenáváme nárůst asijských trhů," uvedla mluvčí Martina Vávrová.

Podle Dany Belušové z CPI Hotels letošní sobotní termín Silvestra nahrává krátkým pobytům, nejvíce se rezervují pobyty v průměru na tři noci. Okolo vánočních svátků jsou podle ní v pražských hotelech sítě ještě volné kapacity.

Podle údajů hotelového vyhledávače Trivago dosahuje průměrná obsazenost hotelů v Praze na Silvestra 95 procent. Na termín vánočních svátků jsou ubytovací zařízení obsazena v hlavním městě z 80 procent. Zatímco do Prahy míří především zahraniční turisté, v regionech tráví konec roku hlavně domácí návštěvníci. Vysokou obsazenost hlásí hlavně horská letoviska. Nejvyšší obsazenost hotelů na Silvestra je v Libereckém a Královéhradeckém kraji, kde nyní přesahuje 90 procent.

Velký zájem je i o pronájem chat a chalup na závěr roku. Obsazenost na Silvestra se pohybuje kolem 90 procent. Nejžádanější jsou chalupy v Krkonoších, Jizerských horách, Beskydech a Krušných horách. Sehnat pronájem na poslední chvíli je tak značně obtížné.

"Klienti, kteří na pobyty jezdí, rezervují obvykle zhruba rok předem, další významná skupina, co jezdí na chaty a chalupy, minimálně šest měsíců předem, minimum klientů pak na poslední chvíli," uvedl Petr Fix ze společnosti Tippobyt, která se zabývá pronájmem chat a chalup.