Silvestr je klíčový pro většinu hoteliérů hlavně ve větších městech. V některých zařízeních mají poslední noc roku zarezervovanou dlouho dopředu. "První rezervace na konec roku jsme přijali někdy v únoru, ale teď nám odřekla jedna větší skupina, takže je ještě volno," řekla ČTK recepční hotelu Vladimír v centru Ústí nad Labem. V hotelu pořádají každoročně na poslední den v roce slavnostní večer, kdy je zajištěna hudba, pohoštění i půlnoční přípitek. Vstupenka letos stojí 590 korun.

Posledních šest pokojů má volných na konec roku vyhledávané čtyřhvězdičkové ubytovací zařízení Ostrov u Tisé nedaleko Ústí nad Labem. Také tam bude kulturní program s rautem, vstupenka vyjede na 1800 korun. "Tradičně připravujeme program, který je přizpůsoben hostům, z nichž většinu tvoří Němci," řekla ČTK Andrea Loskotová z hotelu.

Vánoce naopak budou mít v Ostrově, který nabízí i relaxační pobyty, volnější. "Nemáme v blízkosti žádné lyžařské středisko, což určitě hraje při výběru místa pro ubytování na svátky velkou roli," uvedla Loskotová.

Z blízkého skiareálu těží hotel Komáří Vížka na Teplicku. Rezervace si hosté dělají i rok dopředu. Také v tomto zařízení budou Češi v menšině, v hotelu mají ještě volná místa.

Němci jezdí každoročně také do Hřenska na Děčínsku a penzionů v Krušných horách, kde je největším lyžařským areálem Klínovec, který však patří už sousednímu Karlovarskému kraji.