"Předmětem plnění této veřejné zakázky je dodávka nových automatů na jízdenky obsahujících aktuální technologie s cílem zabezpečit komfort pro cestující, co do ovládání, tak i co do způsobu platby, a snížení provozních nákladů," píše se v oznámení. Umožňovat mají i změnu papíru nebo placení bezkontaktní kartou, která by případně mohla nahradit opencard.

Firma musí zajistit pilotní povoz, dodávku a instalaci automatů a udržovat i sklad náhradních dílů. Kolik přesně automatů město objedná zatím není jasné, jedná se o rámcovou smlouvu.

Kromě koupě jízdenek by cestující na nových automatech mohli zjistit, v kolik jim jede spoj, a také by zde byly zobrazeny informace o MHD, řekl ČTK před týdnem nový ředitel organizátora pražské hromadné dopravy Ropid Petr Tomšík.

V současné době je možné platit ve většině automatů za jízdné jen mincemi. V pilotním provozu jsou čtyři automaty za 1,4 milionu korun, které umožňují i platbu kartou či bankovkami, umístěné jsou na letišti nebo hlavním nádraží. V celé Praze a na nádražích okolních měst a obcí zařazených do integrovaného dopravního systému je automatů více než 900 kusů.